Ενέργεια

Συμφωνία Κύπρου - Chevron για το κοίτασμα Αφροδίτη

Συμφωνία  Κύπρου - Chevron για το κοίτασμα Αφροδίτη
Η συμφωνία είναι «αμοιβαία επωφελής» τόσο για την Κύπρο όσο και για την εταιρεία, σύμφωνα με το Sigmalive

Η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», του πρώτου που ανακαλύφθηκε κάτω από τον βυθό ανοιχτά της Κύπρου, δήλωσε αξιωματούχος στο Associated Press. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Η συμφωνία είναι «αμοιβαία επωφελής» τόσο για την Κύπρο όσο και για την εταιρεία, δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος στο Associated Press, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει δημόσια τη συμφωνία.

Η Chevron ήθελε να στείλει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο μέσω αγωγού, αλλά η Κύπρος προτίμησε να το επεξεργαστεί σε πλωτή εγκατάσταση παραγωγής γιατί θα ήταν πιο επωφελές από οικονομική άποψη για την κυπριακή κυβέρνηση και θα πρόσφερε μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό άλλων αγορών.

Η συμφωνία τερματίζει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν την ανάπτυξη του κοιτάσματος για χρόνια και τώρα ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη του υδρογονάνθρακα μετά από δώδεκα χρόνια από την ανακάλυψη του κοιτάσματος, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

«Μέρες ή και βδομάδες μέχρι να εξευρεθούν τελικές λύσεις»

Πάντως, θετική χαρακτηρίζει ο υπουργός Eνέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, την απάντηση που έχει αποστείλει η Chevron.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, «Από Μέρα σε Μέρα», η απάντηση στηρίζεται στη βάση όσων επιζητούσαν και τα δύο μέρη.

Δε θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής, υπογραμμίζοντας ότι είναι σε μια βάση που ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

Επεσήμανε παράλληλα πως θα χρειαστούν μέρες ή και βδομάδες, μέχρι να εξευρεθούν τελικές λύσεις.

Ο κύριος Παπαναστασίου ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι να γίνει εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», το αργότερο μέχρι το τέλος του 2027.

Πηγή: AP - ΡΙΚ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης