Ενέργεια

Η Γερμανία προτείνει «δίκαιη» κατανομή του κόστους επέκτασης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Η Γερμανία προτείνει «δίκαιη» κατανομή του κόστους επέκτασης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Οι τιμές στις βόρειες πολιτείες είναι υψηλές λόγω του κόστους σύνδεσης των ανεμογεννητριών στο δίκτυο

 

Η γερμανική υπηρεσία δικτύων ενέργειας δημοσίευσε την Παρασκευή πρόταση για «δίκαιη» κατανομή του κόστους του δικτύου για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατών, εν μέσω καταγγελιών από τα βόρεια κράτη για υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Οι τιμές στις βόρειες πολιτείες ήταν συγκριτικά υψηλές λόγω του κόστους σύνδεσης των ανεμογεννητριών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που μετακυλίεται στους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες.

Οι πρωθυπουργοί των βόρειων πολιτειών είχαν δηλώσει ότι η διαφορά στις τιμές έπληττε την τοπική υποστήριξη για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών.

Ο οργανισμός δημοσίευσε ένα έγγραφο βασικών σημείων που προτείνει τη μείωση των τελών δικτύου σε περιοχές με υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εισάγοντας παράλληλα πρόσθετο κόστος για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Ανέφερε ότι περίπου 17 φορείς εκμετάλλευσης δικτύων θα δικαιούνται να μετακυλίσουν το πρόσθετο κόστος τους σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και τα τέλη δικτύου θα μειωθούν έως και 25% για περίπου 10,5 εκατομμύρια άτομα που συνδέονται με αυτούς τους φορείς εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα στις πολιτείες του Βραδεμβούργου και της Σαξωνίας-Άνχαλτ. ανατολικά και το Schleswig-Holstein στα βόρεια.

«Θέλουμε δίκαια τέλη δικτύου για ανθρώπους και εταιρείες που ζουν ή δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ισχυρή επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κλάους Μιούλερ.

Η υπηρεσία είπε ότι θα συζητήσει την πρότασή της με πολιτικούς, τις ομοσπονδιακές πολιτείες, τη βιομηχανία και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης