Περιβάλλον

Bloomberg: Τα ΗΑΕ θα διεθέσουν 30 δισ. δολ. για την χρηματοδότηση του κλίματος - COP 28

Bloomberg: Τα ΗΑΕ θα διεθέσουν 30 δισ. δολ. για την χρηματοδότηση του κλίματος - COP 28

Προβλέπεται να ξεκλειδώσουν 250 δισ.δολάρια σε επενδύσεις

 

Από τότε που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοινώθηκαν ως οικοδεσπότες του COP28, όλη η έμφαση δόθηκε στα 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που παράγονται στη χώρα καθημερινά. Αλλά υπάρχουν περισσότερα στην οικονομία από το πετρέλαιο. To Μανχάταν στην έρημο του Ντουμπάι μαρτυρεί την ανάδειξή του σε όλο και πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο. Το χρήμα είναι επίσης μεγάλη επιχείρηση στα ΗΑΕ σύμφωνα με το Bloomberg.

Και τα χρήματα είναι ένα μεγάλο μέρος των COPs. Σε μια ομιλία που έθεσε σε πλήρη επίδειξη τη μακροχρόνια ενασχόλησή του με την ατζέντα για το κλίμα, ο βασιλιάς Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε έκκληση για ξεκλείδωμα περισσότερων κεφαλαίων για την ενεργειακή μετάβαση — ακόμη και απορρίπτοντας φράσεις όπως «πρώτες εγγυήσεις κινδύνου απώλειας».

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη τότε που μακριά από τις βαριές ρητορικές ομιλίες από τους παγκόσμιους ηγέτες στην κεντρική αίθουσα, η πιο καταιγιστική ανακοίνωση ήταν για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Ο πρόεδρος της COP28 Al Jaber ανακοίνωσε ότι τα ΗΑΕ θα διαθέσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα όχημα χρηματοδότησης για το κλίμα που ονομάζεται Alterra.

Ο Al Jaber το χαρακτήρισε ως ένα «όχημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο».

Ο Al Jaber θα είναι πρόεδρος της νέας εταιρείας, προσθέτοντας έναν ακόμη ρόλο σε μια μακρά λίστα θέσεων εργασίας υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Abu Dhabi National Oil Co. και του προέδρου της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar.

Εκ πρώτης όψεως, η Alterra μοιάζει με μεγάλη υπόθεση: 30 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αλλαγής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν τελικά να ξεκλειδώσουν 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις. Και η Alterra έχει ήδη σφυρηλατήσει συνεργασίες με τις επενδυτικές εταιρείες blue-chip BlackRock, Brookfield και TPG για επενδύσεις 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των οποίων προορίζεται για ηλιακά έργα στην Ινδία.

Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο από τα μετρητά θα βρουν τον δρόμο τους στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν περισσότερο ανάγκη από χρηματοδότηση για το κλίμα. Από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε επενδύσεις για το κλίμα σε κλίμακα. Μόλις 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο μετριασμού του κινδύνου στον Παγκόσμιο Νότο - το είδος της χρηματοδότησης που ξεκλειδώνει σημαντικά ποσά για τα φτωχότερα έθνη.

Ακόμη και τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολύ ευπρόσδεκτα σε έναν κόσμο όπου οι πλούσιες χώρες αποτυγχάνουν σταθερά να ανταποκριθούν στις έστω και μέτριες δεσμεύσεις για τα οικονομικά, αλλά δεν αλλάζει το παιχνίδι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης