Ενέργεια

Κύπρος: Εγκαινιάστηκε το οδικό δίκτυο 16,7 εκ. ευρώ στην ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού

Κύπρος: Εγκαινιάστηκε το οδικό δίκτυο 16,7 εκ. ευρώ στην ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού

Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο φέτος

 

Οι υπουργοί Μεταφορών και Ενέργειας Αλέξης Βαφεάδης και Γιώργος Παπαναστασίου εγκαινίασαν την Παρασκευή το οδικό δίκτυο της ενεργειακής και βιομηχανικής περιοχής Βασιλικού, που κατασκευάστηκε με κόστος 16,7 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βαφεάδης χαιρέτισε την ανάπτυξη ως «κρίσιμη, όχι μόνο για τον τομέα των μεταφορών αλλά και για την ενεργειακή και εμπορική ανάπτυξη της χώρας μας» σύμφωνα με την cyprus-mail.

Ανέφερε ότι το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο φέτος από την Iakovou Construction Ltd, υπό την επίβλεψη του τμήματος δημοσίων έργων. Η χρηματοδότηση του έργου διατέθηκε από το υπουργείο Ενέργειας.

Η πρωτοβουλία αφορούσε την αναβάθμιση υφιστάμενων αξόνων, την ανάπτυξη νέων συνολικού μήκους 9,3 χιλιομέτρων, την κατασκευή έξι κυκλικών κόμβων και μιας γέφυρας, την εγκατάσταση πεζοδρομίων με υποδομές εξυπηρέτησης και την υλοποίηση οδικού φωτισμού σε όλη την έκταση.

Ο κ. Βαφεάδης πρόσθεσε ότι «η κατασκευή αυτού του έργου εξυπηρετεί μια από τις πιο κρίσιμες βιομηχανικές περιοχές, με χιλιάδες βαρέα οχήματα να μετακινούνται καθημερινά από και προς τους τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, το εργοστάσιο ασφάλτου Βασιλικού και το λιμάνι του Βασιλικού».

«Η μετεγκατάσταση όλων των τερματικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στην περιοχή του Βασιλικού ήταν αίτημα των κατοίκων των δήμων που επλήγησαν εδώ και δεκαετίες. Τελικά σήμερα γίνεται πραγματικότητα με την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου», δήλωσεο υπουργός Μεταφορών.

Βιομηχανικά οικόπεδα

Ο κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε ότι η έκταση καλύπτει μια έκταση περίπου 1228 στρεμμάτων.

«Πρωταρχικός στόχος του ήταν να φιλοξενήσει εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έπρεπε να μετεγκατασταθούν από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας», είπε, προσθέτοντας ότι η περιοχή περιλαμβάνει 22 βιομηχανικά οικόπεδα.

Ο Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι «η λεπτομερής μελέτη του οδικού δικτύου έγινε σχολαστικά από το τμήμα δημοσίων έργων και το συνολικό κόστος του έργου καλύφθηκε από τους προϋπολογισμούς του υπουργείου από το 2020 έως το 2023».

Τόνισε ότι στην ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού έχουν ήδη ιδρυθεί η EKO Logistics Ltd με τον τερματικό αποθήκευσης υγρών καυσίμων και η VLPG Plant Ltd με τον τερματικό αποθήκευσης υγραερίου.

«Μέχρι τις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή της περιμετρικής περίφραξης του ενεργειακού κέντρου και εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους θα ξεκινήσει η κατασκευή του ανεξάρτητου συστήματος πυρόσβεσης.

«Επιπλέον, εντός του περιφραγμένου χώρου θα ανεγερθεί το Ειδικό Κέντρο Ασφαλείας της Αστυνομίας και η αρμόδια υπουργική επιτροπή για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία ολόκληρης της περιοχής του Βασιλικού αποφασίζει και εφαρμόζει μέτρα για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την υλοποίηση των μέτρων φυσικής ασφάλειας. .»...

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης