Ενέργεια

Η EDF θα αναπτύξει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες επόμενης γενιάς της με τη Σλοβενία

Η EDF θα αναπτύξει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες επόμενης γενιάς της με τη Σλοβενία

Προσπαθεί επίσης να πουλήσει τους αντιδραστήρες EPR στην Πολωνία και την Τσεχία

 

Η γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας EDF ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έκανε προσφορά στη Gen Energija για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων επόμενης γενιάς στη Σλοβενία μετά από πολυετείς συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών.

«Η EDF υπέβαλε μια σειρά τεχνικών και εμπορικών προτάσεων για την υποστήριξη της κατασκευής δύο μονάδων EPR1200 και εναλλακτικά μιας μονάδας EPR στη Σλοβενία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση.

Η EDF βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Gen Energija από το 2019, ανέφερε.

Ο όμιλος προσπαθεί επίσης να πουλήσει τους αντιδραστήρες EPR στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία και συζητά πιθανές προσφορές με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς επιδιώκουν να γίνουν πιο αυτάρκεις στην παροχή ρεύματος και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Στην ανακοίνωσή της που εκδόθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Πυρηνικής Έκθεσης στο Παρίσι, η EDF ανέφερε ότι υπέγραψε επίσης συμφωνίες συνεργασίας με πολλές πολωνικές εταιρείες για να «εμβαθύνουν τη σχέση με την πολωνική βιομηχανία».
Υπεγράφη επίσης μνημόνιο συνεργασίας με την ιταλική GIFEN, την Ansaldo Nucleare και την Associazione Italiana Nucleare, ανέφερε η EDF, ενόψει της ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού για έργα αντιδραστήρων «στη Γαλλία και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της Ιταλίας».

Η κρατική EDF -- το επίκεντρο της προγραμματισμένης πυρηνικής αναγέννησης της Γαλλίας που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -- ετοιμάζεται επί του παρόντος να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων.

Σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες στη Βρετανία, αφού κατασκεύασε τους αντιδραστήρες EPR στη Γαλλία και την Κίνα - αντιμετωπίζοντας τεράστιες καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού και στα δύο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης