Διαγωνισμός για την χαρτογράφηση των ακινήτων του Δημοσίου

Διαγωνισμός για την χαρτογράφηση των ακινήτων του Δημοσίου
Με ορίζοντα πενταετίας η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Πενταετές πλάνο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου πρόκειται να εκπονήσει η ΕΤΑΔ, μέσω συμβούλου που θα προκύψει με διεθνή διαγωνισμό. Το μεγάλο στοίχημα για να φτάσουμε στην αξιοποίηση είναι η απαραίτητη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπερταμείο δρομολογεί τον μεγάλο διαγωνισμό για τη χαρτογράφηση των ακινήτων του Δημοσίου, με τη συμβολή 7-8 κοινοπραξιών εκτιμητών.

Ο διαγωνισμός θα πατήσει στα χνάρια του fast track μοντέλου αποτίμησης των 500 πρώτων ακινήτων της ΕΤΑΔ, που επιβεβαίωσε την αδιαφορία και την εγκατάλειψη των περασμένων δεκαετιών. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτή η ακριβής και πλήρης καταγραφή να ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος καταγραφής που «έτρεξε» το Υπερταμείο, για το 43% των ακινήτων δεν υπήρχαν καν ακριβή στοιχεία τοποθεσίας.

Από τα 70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, τα μισά είναι καταπατημένα. Από τα υπόλοιπα, περί το 43% έχει ελλιπή στοιχεία, ενώ και ανάμεσα στα υπόλοιπα υπάρχουν περιορισμοί, που απαιτούν ειδική διαχείριση, διότι είναι για παράδειγμα σε περιοχές Natura.

Με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα

Η διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρυχθεί θα είναι ένα κάλεσμα προς τις ιδιωτικές εταιρείες να συμβάλλουν στην προσπάθεια πλήρους καταγραφής, που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου μητρώου ακινήτων του Δημοσίου. Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό μέσα σε δύο χρόνια, όταν για παράδειγμα η Γαλλία χρειάστηκε 20 χρόνια για να καταγράψει τη δημόσια περιουσία.

Ουσιαστικά, μέσω αυτού του mega-πρότζεκτ θα δημιουργηθούν 7-8 consortiums που θα αναλάβουν να καταγράψουν και να αποτιμήσουν περί τα 500 ακίνητα έκαστο. Μία μικρογραφία αυτού ήταν το πιλοτικό πρόγραμμα που έτρεξε το 2022. Στην εξέλιξή της, η Συμφωνία Πλαίσιο θα συμπεριλάβει το σύνολο των 36.000 ακινήτων -μη καταπατημένων- που ανήκουν στην ΕΤΑΔ και τις υπόλοιπες εταιρείες του Υπερταμείου (ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΑΙΠΕΔ, συγκοινωνιακοί φορείς).

Συνεχίζονται οι διαγωνισμοί της ΕΤΑΔ

Παράλληλα, η ΕΤΑΔ έχει μία μαγιά πιο ώριμων ακινήτων από τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει το σχέδιο αξιοποίησης, προκειμένου να στείλει κι ένα μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα. Το πλέον εμβληματικό από αυτά τα ακίνητα είναι το γνωστό Τάεκ Βον Ντο στο Φάληρο.

Ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση διάρκειας 40 ετών, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Πρόκειται για μία ελάχιστη επένδυση 22 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την επέκταση της τουριστικής σεζόν. Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία εργάζεται στην κατεύθυνση της ταχύτερης τεχνικής και νομικής ωρίμανσης των ακινήτων και των καλύτερα δομημένων διαγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο,  ως το τέλος του έτους αναμένεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Ακτής Βουλιαγμένης, συμπεριλαμβανομένης της Ωκεανίδα, που εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον. Εντωμεταξύ, σε διαγωνιστικές διαδικασίες θα βρίσκονται συνολικά 6 Ξενία, ως το τέλος του 2023.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης