Ενέργεια

Α. Feyegin (Cheniere):Οι επενδύσεις θα ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια

Α. Feyegin (Cheniere):Οι επενδύσεις θα ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια

Οι καιρικές συνθήκες θα καθορίσουν τις τιμές του LNG

«Η Ελλάδα αποτελεί ήδη κόμβο φυσικού αερίου καθώς παίζει κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Ρόλος που θα ενισχύεται συνεχώς όσο υλοποιούνται οι επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Anatol Feyegin, Executive Vice President και Chief Commercial Officer της Cheniere Energy Inc, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο του World LNG Summit που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Προέβλεψε ότι σε μακροπρόθεσμη βάση οι τιμές του LNG θα είναι σταθερές, αν και για τον εφετινό χειμώνα όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, ενώ η κατάσταση στην Ευρώπη θα ομαλοποιηθεί το 2025-2026 όταν θα τεθούν σε λειτουργία νέες υποδομές αεριοποίησης που τώρα κατακευάζονται.

Εκτίμησε ότι η χρήση του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της πολιτικής για την απανθρακοποίηση, ενώ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την απαξίωση των υποδομών στην Ευρώπη. Μάλιστα κάλεσε τους διαμορφωτές πολιτικής να αφήσουν τις εταιρίες να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους σε υποδομές καθώς εκείνες γνωρίζουν καλύτερα.

Προοπτικές ανάπτυξης για τον EastMed

Σε ότι αφορά την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ο κ. Feyegin μίλησε για τις σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του EastMed, είτε με τη κλασική μορφή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, είτε μέσω της διοχέτευσης του αερίου στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης και της εξαγωγής του ως LNG.
«Νομίζω ότι ο EastMed μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά και υπεύθυνα και να αποτελέσει τροφοδότη όχι μόνον της γύρω περιοχής αλλά και «δρόμο» εξαγωγής αερίου, είτε πρόκειται για αγωγό, είτε μέσω της μεταφοράς του αερίου σε υποχρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις, σε χώρες όπως η Αίγυπτος». Πρόσθεσε πάντως ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τελική απόφαση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις ενδεχόμενες γεωπολιτικές εμπλοκές Τουρκίας, Κύπρου κλπ, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι από την πλευρά του καταναλωτή όσο μεγαλύτερη διαφοροποίηση προσφοράς υπάρχει, όσο περισσότερα συμβόλαια και περισσότεροι αντισυμβαλλόμενοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλεια εφοδιασμού.
Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι ο EastMed έχει «μία φανταστική πηγή προμήθειας», όπως είπε χαρακτηριστικά και ότι αν είχε αναπτυχθεί πριν από 10 χρόνια θα ήταν άλλα τα αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά την επάρκεια αερίου στην παγκόσμια αγορά ο κ. Feyegin στάθηκε στις ιδιαίτερα εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνον στην Κίνα είναι υπό κατασκευή μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 45 GW, που ισοδυναμούν με κατανάλωση 1.000.000 τόνων LNG, το οποίο θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες μονάδες της τάξης των 120 GW.

H Kίνα μόνον αντιστοιχεί στο 10% της ανάπτυξης του LNG στην παγκόσμια αγορά. Στο πλαίσιο αυτό τα μακροοικονομικά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε, ενώ σε μικροοικονομικό επίπεδο αν φέτος ο χειμώνας στην Ευρώπη και την Ασία είναι εξίσου ήπιος με τον περυσινό, με τη Γερμανία που είναι ένας μεγάλος καταναλωτής να βρίσκεται σε ήπια ύφεση, τότε δεν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον για αυτή την περίοδο πρόβλημα εφοδιασμού.

Η διασυνδεσιμότητα ενισχύσει την αξία των υποδομών

Όσον αφορά στις νέες υποδομές αερίου που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται, όπως τα ελληνικά project για το FSRU της Αλεξανδρούπολης κλπ και τον κίνδυνο να απαξιωθούν γρήγορα λόγω της πολιτικής για την απανθρακοποίηση, o κ. Feyegin σημείωσε ότι οι εταιρίες είναι σε πολύ καλύτερη θέση να διαχειριστούν το ζήτημα αυτό από ότι οι πολιτικοί. Μάλιστα αναφέρθηκε στην ιστορία της Cheniere και των τερματικών LNG που έχει κατασκευάσει, τονίζοντας ότι σήμερα είναι μία εταιρία αξίας 70 δις. δολαρίων.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για τη διασύνδεσή της με άλλες αγορές και τόνισε ότι η διασυνδεσιμότητα αυτή ενισχύσει και την αξία των ίδιων των εγκαταστάσεων.

Σχετικά με την Ευρώπη, είπε ότι δυσκολεύεται να φανταστεί ότι όλες αυτές οι υποδομές αερίου που διαθέτει καθώς και οι πηγές αερίου που γειτνιάζουν με αυτές θα μείνουν εντελώς αχρησιμοποίητες τις επόμενες δεκαετίες. «Νομίζω, είπε, ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η Ευρώπη να φθάσει σε ένα επίπεδο άνετης ισορροπίας με τις δεσμεύσεις της, αλλά εξαιρουμένων των γεωπολιτικών παραγόντων, δεν πιστεύω ότι σε όλες αυτές τις υποδομές δεν θα τρέξει ξανά αέριο.
Τέλος σε ότι αφορά στο υδρογόνο, την αμμωνία και τα άλλα εναλλακτικά καύσιμα ο κ Feyegin τάχθηκε υπέρ του φυσικού αερίου σημειώνοντας: «Είμαστε πολλοί τυχεροί που ασχολούμαστε με αυτόν ακριβώς τον τομέα. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να αναπτύξουμε εναλλακτικούς τομείς, όπως το μεθάνιο, το οποίο είναι πολύ ευέλικτο. Όσον αφορά όμως στην αμμωνία και το υδρογόνο δεν θεωρεί ότι η Cheniere θα ασχοληθεί με αυτά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης