Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Reuters: Η Hydro της Νορβηγίας σχεδιάζει να μηδενίσει τον άνθρακα από το αλουμίνιό της

Reuters: Η Hydro της Νορβηγίας σχεδιάζει να μηδενίσει τον άνθρακα από το αλουμίνιό της

Θα το κάνει με τεχνολογίες ΑΠΕ και CCS

Η Hydro στοχεύει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα από το αλουμίνιό της σχεδόν στο μηδέν έως το 2030, με τεχνολογίες που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευση δέσμευσης άνθρακα (CCS), σύμφωνα με αποκάλυψη που έκανε στο πρακτορείο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο.


Το αλουμίνιο συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στον κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του ότι είναι βασικό υλικό για την ενεργειακή μετάβαση.
Χρησιμοποιείται για τη μείωση του βάρους των ηλεκτρικών οχημάτων που βοηθά στην επέκταση της αυτονομίας οδήγησης.


Ωστόσο, η τήξη αλουμινίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά εντατική σε άνθρακα.

Στην Κίνα, η εξάρτηση από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας σημαίνει ότι ένας μετρικός τόνος αλουμινίου μπορεί να εκπέμπει έως και 20 τόνους άνθρακα, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός είναι λιγότερος από 7 τόνους.

Στην Νορβηγική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου, ένας τόνος πρωτογενούς αλουμινίου συνεπάγεται την εκπομπή λιγότερου από 4 τόνους άνθρακα.

Το σχέδιο της Hydro να μειώσει τις εκπομπές CO2 σε μισό τόνο ανά τόνο για μέρος του πρωτογενούς αλουμινίου της έως το 2030 θα βασιστεί σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2020.


«Η πράσινη μετάβαση οδηγεί τη ζήτηση αλουμινίου, αλλά είναι ένα δίλημμα γιατί για να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, το αλουμίνιο πρέπει να παράγεται με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Εργαζόμαστε στην τεχνολογία CCS μας και θα αρχίσουμε να αντικαθιστούμε το μαζούτ με φυσικό αέριο στη Βραζιλία στις αρχές του επόμενου έτους. Εργαζόμαστε επίσης για να φέρουμε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στη Βραζιλία», δήλωσε η Hilde Merete Aasheim (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Hydro).


Σχετικά με την Hydro

Οι δραστηριότητες της Hydro στη Βραζιλία περιλαμβάνουν το ορυχείο βωξίτη Paragominas και το διυλιστήριο αλουμίνας Alunorte. Η αλουμίνα είναι μια πρώτη ύλη για το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στις βιομηχανίες κατασκευών και συσκευασίας.

Η ενεργειακή της μονάδα γνωστή ως Hydro Rein, με συνεργάτες κοινοπραξίας, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις επιχειρήσεις της στη Βραζιλία. Η Rein έχει τρία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βραζιλία και ένα στη Σουηδία, το οποίο θα παρέχει τελικά 6,9 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Hydro Rein θα λάβει εισφορά μετρητών 332 εκατομμυρίων δολαρίων από την κοινοπραξία με τη Macquarie Asset Management, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Η Hydro σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανακυκλωμένο ή δευτερογενές αλουμίνιο, το οποίο χρησιμοποιεί 95% λιγότερη ενέργεια από το πρωτογενές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης