Γερμανία: Δικαστική απόφαση αφαιρεί 60 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για το πράσινο υδρογόνο (hydrogeninsight.com)

Γερμανία: Δικαστική απόφαση αφαιρεί 60 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για το πράσινο υδρογόνο (hydrogeninsight.com)
Κομβικός ο ρόλος της ακύρωσης ψηφοφορίας για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2024 - Ενδεχόμενα προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το πράσινο υδρογόνο κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα διότι το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η μεταφορά 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο για να χρηματοδοτήσει το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) (σειρά πρωτοβουλιών καθαρής ενέργειας), ήταν αντισυνταγματική.


Το hydrogeninsight.com ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα (BMWK) να μάθει πώς η απόφαση θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα H2Global, το οποίο στοχεύει στην επιδότηση των εισαγωγών πράσινου υδρογόνου.


Ανώνυμη πηγή που μίλησε στο Hydrogen Insight εκ μέρους του Ρόμπερτ Χάμπεκ (υπουργός Οικονομικών και Κλίματος), υποστήριξε ότι: «Επί του παρόντος ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εξετάζουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε με τα μέτρα που έχουμε και επιδιώκουμε να εφαρμοστούν.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας του έργου, αυτό θα χρειαστεί χρόνο και προσοχή. Κατανοήστε ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κάνουμε ακριβείς δηλώσεις σχετικά με μεμονωμένα προγράμματα και επενδύσεις. Θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για λύσεις».

 

Αδιευκρίνιστο πώς θα διατεθούν τα 18,6 δισ. ευρώ στο υδρογόνο

Τον Αύγουστο, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να διαθέσει 18,6 δισ. ευρώ από το KTF σε πρωτοβουλίες υδρογόνου μεταξύ 2024 και 2027, με 3,8 δισ. ευρώ από αυτά να δαπανηθούν το επόμενο έτος, ως μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2024.

Δεν διευκρινίστηκε πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, αλλά τα εθνικά προγράμματα υδρογόνου περιλαμβάνουν ένα νέο δίκτυο αγωγών H2 μήκους 9.700 km έως το 2032, διαγωνισμούς για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση υδρογόνου, ετήσιες δημοπρασίες για πράσινο H2 που παράγεται από υπεράκτια αιολική ενέργεια, στόχος παραγωγής 10 GW παραγωγής πράσινου υδρογόνου έως το 2030, ενώ εισάγει πολύ περισσότερα μέσω του προγράμματος H2Global, καθώς και ενός σχεδίου μεγάλου προϋπολογισμού Συμβάσεων άνθρακα για τη διαφορά για να υποστηρίξει τους βιομηχανικούς χρήστες να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές H2.

 

Ακύρωση ψηφοφορίας για την έγκριση του προϋπολογισμού

Ωστόσο, μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους ακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag να υποστηρίζει ότι πρέπει τώρα να καταρτιστεί νέος εθνικός προϋπολογισμός λόγω της δικαστικής απόφασης, με πιθανές επιπτώσεις για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ προηγουμένως προγραμματισμένων δαπανών δεσμεύσεις σε κάθε κυβερνητικό τμήμα.

Πλέον δεν είναι σαφές ποια προγράμματα υδρογόνου θα μπορέσουν να προχωρήσουν όπως είχε σχεδιαστεί.

Το ταμείο για το κλίμα λαμβάνει επίσης τα έσοδα από την πώληση πιστοποιητικών εκπομπών που αγοράζονται από ρυπογόνες βιομηχανίες και από μια εισφορά CO2 στα ορυκτά καύσιμα, αλλά αυτά δεν είναι σχεδόν αρκετά για να αντισταθμίσουν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που λείπουν τώρα.

 

Ο λόγος που το δικαστήριο της Γερμανίας έκοψε τα 60 δισ. ευρώ

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας εξέδωσε την απόφασή του για τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ από το KTF στις 15 Νοεμβρίου, περίπου 18 μήνες από τότε που κατατέθηκε για πρώτη φορά η υπόθεση από το κόμμα της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Το πρόβλημα ήταν ότι τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν αρχικά εγκριθεί για μέτρα έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και των οικονομικών της επιπτώσεων, αλλά δεν χρειάζονταν για αυτόν το σκοπό, οπότε στη συνέχεια μπήκαν στο νέο ταμείο για το κλίμα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης θα μπορούσαν νόμιμα να ισχύουν μόνο για δαπάνες που σχετίζονται με τον Covid και όχι για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, σβήνοντας ουσιαστικά ολόκληρο το ποσό από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το κλίμα με μία κίνηση.

Αυτά τα χρήματα είχαν επίσης προβλεφθεί για επιδοτήσεις για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μόνωση κτιρίων, τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και τη βοήθεια στη χρηματοδότηση της θέρμανσης χωρίς ορυκτά.

 

Τι προβλέπει το γερμανικό σύνταγμα - Ποιες οι εξαιρέσεις

Όμως, σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός πρέπει να ισοσκελίζεται κάθε χρόνο, με νέο χρέος να περιορίζεται στο 0,35% του ΑΕΠ, υπό αυτό που είναι γνωστό ως «φρένο χρέους».

Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα (το χρέος να υπερβεί αυτό το όριο του 0,35%) είναι σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή άλλης έκτακτης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δανειστεί επιπλέον 60 δισ. ευρώ για να αναπληρώσει την απώλεια, καθώς και αυτό θα ήταν αντίθετο με τους κανόνες Schuldenbremse.

Έτσι, ο μόνος τρόπος για την εύρεση αυτού του ποσού και την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού θα ήταν η αύξηση των φόρων ή άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό.

 

Πιθανά προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης λόγω της δικαστικής απόφαση

Πολλοί στη Γερμανία εικάζουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα οδηγήσει σε αύξηση της κυβερνητικής διαμάχης, καθώς το FDP είναι πιθανό να προσπαθήσει να εμποδίσει τις πολιτικές από τους μεγαλύτερους εταίρους του (τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και τους Πράσινους του Χάμπεκ) που στοχεύουν να συγκεντρώσουν 60 δις ευρώ νέα χρηματοδότηση. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει στην κατάρρευση του λεγόμενου συνασπισμού «φαναριών».

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός βραχυπρόθεσμα είναι ότι ο μικρότερος εταίρος του είναι το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το οποίο θεωρεί τον εαυτό του αντίθετο σε οποιεσδήποτε πολιτικές που αυξάνουν τους φόρους ή το κόστος για τα μεσαία στρώματα.

Ο Jorgo Chatzimarkakis (Διευθύνων Σύμβουλος της εμπορικής ένωσης Hydrogen Europe), δήλωσε στο Hydrogen Insight την περασμένη εβδομάδα ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να βρει μια λύση «πολύ γρήγορα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης