Ενέργεια

Al Ghais (ΟΠΕΚ): O IEA προσβάλλει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων - Μάχη γιγάντων για την κλιματική πολιτική

Al Ghais (ΟΠΕΚ): O IEA προσβάλλει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων - Μάχη γιγάντων για την κλιματική πολιτική

Σύγκρουση για τις προοπτικές ζήτησης και την ενεργειακή μετάβαση - Ο ΙΕΑ αποκάλεσε τη σύλληψη άνθρακα μια ψευδαίσθηση

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham Al Ghais κατηγόρησε τη Δευτέρα τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι δυσφημεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην τελευταία σύγκρουση για την κλιματική πολιτική σύμφωνα με το Reuters.

Ο Al Ghais αναφερόταν σε ένα σημείωμα που δημοσίευσε η υπηρεσία επιτήρησης ενέργειας της Δύσης την Πέμπτη που έλεγε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αντιμετωπίζει μια «στιγμή αλήθειας» όπου οι παραγωγοί έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της εμβάθυνσης της κλιματικής κρίσης ή της στροφής στην καθαρή ενέργεια.

«Αυτό παρουσιάζει ένα εξαιρετικά στενό πλαίσιο προκλήσεων ενώπιον μας και ίσως υποβαθμίζει εύστοχα ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή πρόσβαση και η οικονομική προσιτότητα σε ενέργεια», είπε ο Al Ghais.

«Επίσης, άδικα προσβάλλει τη βιομηχανία ως πίσω από την κλιματική κρίση».

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ο ΙΕΑ με έδρα το Παρίσι έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για ζητήματα όπως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης πετρελαίου και οι επενδύσεις σε νέες προμήθειες υδρογονανθράκων.

Η τελευταία σύγκρουση έρχεται καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ένας σημαντικός παραγωγός του ΟΠΕΚ, ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο τέλος της εβδομάδας. Ο Al Ghais είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι παρών στις συνομιλίες για το κλίμα.

Ο ΙΕΑ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση ορυκτών καυσίμων να κορυφώνεται έως το 2030 καθώς περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βγαίνουν στο δρόμο και η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται πιο αργά, ενώ στρέφεται προς καθαρότερη ενέργεια.

Ο ΟΠΕΚ, με επικεφαλής εκ των πραγμάτων την κορυφαία εξαγωγέα πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία, διαφωνεί με την πρόβλεψη.
Χαρακτήρισε τέτοιες προβλέψεις ως «επικίνδυνες», λέγοντας ότι συχνά συνοδεύονται από εκκλήσεις να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που στη συνέχεια θα έθεταν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.

Στο σημείωμα της Πέμπτης, ο ΙΕΑ ήταν επίσης επικριτικός για τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Ενεργειακές ανάγκες

«Η βιομηχανία πρέπει να δεσμευτεί να βοηθήσει πραγματικά τον κόσμο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τους κλιματικούς στόχους του – πράγμα που σημαίνει να αφήσει την ψευδαίσθηση ότι η απίστευτα μεγάλες ποσότητες δέσμευσης άνθρακα είναι η λύση», ανέφερε η δήλωση του IEA που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δεύτερη αραβική χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα μετά την Αίγυπτο το 2022, ζήτησε μαζί με άλλους παραγωγούς ενέργειας του Κόλπου μια πιο ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση στην οποία τα ορυκτά καύσιμα θα διατηρούσαν ρόλο στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού ενώ οι βιομηχανίες θα απελευθερωθούν από τον άνθρακα.

Ο Al Ghais είπε ότι είναι λυπηρό που ο IEA χαρακτήρισε τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) ως «ψευδαίσθηση», σύμφωνα με τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ως μέρος της λύσης.

"Η αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί είναι απλή και ξεκάθαρη σε όσους θέλουν να τη δουν. Είναι ότι οι ενεργειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιες και πολύπλοκες και δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα δυαδικό ερώτημα", είπε ο Al Ghais.

Ο ΟΠΕΚ+, αποφάσισε πέρυσι ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί δεδομένα από τον ΙΕΑ κατά την αξιολόγηση της κατάστασης της αγοράς πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε επίσης τον ΙΕΑ - και την αρχική του πρόβλεψη για πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - για την απόφαση της Ουάσιγκτον να πουλήσει πετρέλαιο από τα αποθέματά της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης