Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: 6η στον κόσμο με την απόκτηση γιγάντιας πλωτής πλατφόρμας για επεξεργασία αερίου

Τουρκία: 6η στον κόσμο με την απόκτηση γιγάντιας πλωτής πλατφόρμας για επεξεργασία αερίου

Θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής στα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Τουρκίας, Turkish Petroleum Corporation (TPAO) απέκτησε μια τεράστια πλωτή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται το τεράστιο απόθεμα φυσικού αερίου της χώρας που ανακαλύφθηκε στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και θα γίνει η 6η χώρα σε διεθνές επίπεδο που θα διαθέτει τέτοια πλατφόρμα, όπως ανέφερε έκθεση της Sabah (τούρκικη εφημερίδα) τη Δευτέρα 28/11/2023.


Εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για τις ενεργειακές της ανάγκες, η Τουρκία αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου 710 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) στη Μαύρη Θάλασσα το οποίο ανακαλύφθηκε σταδιακά από τον Αύγουστο του 2020.

Τον Απρίλιο, άρχισε να αντλεί το αέριο από το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya από τη βορειοδυτική επαρχία Zonguldak στο εθνικό δίκτυο μέσω ενός αγωγού που συνδέεται με το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας.

 

Ιούνιο του 2025 θα φτάσει στην Τουρκία η πλατφόρμα

Για να επεκτείνει τις δυνατότητές του να επεξεργάζεται το αέριο στη μέση της θάλασσας, η TPAO αγόρασε μια πλατφόρμα που μοιάζει με πλοίο και έχει πλάτος 360 μέτρων (1.180 πόδια), περίπου όσο 4 γήπεδα ποδοσφαίρου, ανέφερε η εφημερίδα Sabah.

Η πλατφόρμα, που αγοράστηκε από τη Βραζιλία και επί του παρόντος εκσυγχρονίζεται στη Σιγκαπούρη, πρόκειται να μεταφερθεί στην Τουρκία έως τον Ιούνιο του 2025.

Η Τουρκία έχει αυξήσει την ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου σε περίπου 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm). Βρίσκεται σε τροχιά με την πρώτη φάση του στόχου παραγωγής του κοιτάσματος να παράγει αρχικά 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

 

Τι προσπαθεί να πετύχει μέσω της πλατφόρμας

Η αξιοποίηση της πλωτής πλατφόρμας θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής στα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η παραγωγή θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια στα 40 mcm φυσικού αερίου ημερησίως, καθώς θα τεθούν σε λειτουργία και άλλες γεωτρήσεις.

Η πλατφόρμα θα επεξεργάζεται ακατέργαστο αέριο από τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας, θα διεξάγει εργασίες επεξεργασίας στη μέση της θάλασσας και θα μεταφέρει το επεξεργασμένο αέριο στην ακτή μέσω των συστημάτων αγωγών.

Σε αντίθεση με ένα τυπικό πλοίο, η πλατφόρμα θα στερείται δικής της μηχανής και θα ρυμουλκείται από άλλα σκάφη. Δεν θα επεξεργάζεται μόνο ακατέργαστο αέριο στη θάλασσα, αλλά θα παρέχει επίσης όλους τους απαραίτητους χώρους διαβίωσης για το τεχνικό προσωπικό που εργάζεται στο πλοίο.

Με την έναρξη των λειτουργιών της πλατφόρμας, ξένες ομάδες εμπειρογνωμόνων θα έρθουν από τη Νορβηγία, σύμφωνα με τη Sabah. Αυτές οι ομάδες θα συμβάλουν στις λειτουργίες της πλατφόρμας και θα παρέχουν επίσης εκπαίδευση σε τουρκικές ομάδες.Η Τουρκία αγόρασε πλατφόρμα με μικρότερο κόστος

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το κόστος απόκτησης και αναθεώρησης μιας μεταχειρισμένης πλατφόρμας είναι περίπου 60% πιο συμφέρουσα από την κατασκευή μιας καινούργιας, μια διαδικασία που λέγεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η έκθεση της Sabah ανέφερε ότι αυτό έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην απόφαση επιλογής μιας μεταχειρισμένης πλατφόρμας.

 

Έκτη στον κόσμο η Τουρκία

Η Τουρκία θα γίνει η 6η χώρα που θα διαθέτει τέτοια πλατφόρμα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Νορβηγία και τη Μαλαισία. Το πλοίο έχει ήδη κοσμηθεί με τουρκική σημαία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης