Χρηματιστήριο & Αγορές

BETA: Οι ταλαντωτές του ΧΑ έχουν περιθώρια μέχρι να φτάσουν σε υπερτιμημένες ζώνες

BETA: Οι ταλαντωτές του ΧΑ έχουν περιθώρια μέχρι να φτάσουν σε υπερτιμημένες ζώνες
Η διαφυγή από την αντίσταση των 1.300 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση
Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική Τράπεζα άλλαξε για τα καλά το χρηματιστηριακό κλίμα, επισκίασε κάθε εξέλιξη από το εξωτερικό και έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση στην αγορά μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ.
Για πρώτη φορά μετά από καιρό οι επενδυτές είχαν την δυνατότητα να καταγράψουν άμεσα μια σπουδαία απόδοση επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη που είχαν για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Η συμπεριφορά της μετοχής μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών ήταν άκρως εντυπωσιακή καθώς η διακύμανση ήταν περιορισμένη, η προσφορά απορροφήθηκε με άνεση και η ρευστότητα από τις «κερδισμένες θέσεις» έδειξε διατεθειμένη να εξετάσει και περιπτώσεις εταιριών που ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο προφίλ ρίσκου.

Όπως και να έχει η διαδικασία και το αποτέλεσμα των συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας άλλαξε το τοπίο προς το θετικότερο, και άνοιξε την όρεξη για τα επόμενα εγχειρήματα πώλησης μετοχών. Για την ίδια την Εθνική Τράπεζα ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης και μια παρακαταθήκη που θα λειτουργήσει καταλυτικά για την μετέπειτα πορεία της: Με αφετηρία το placement των μετοχών, η Εθνική Τράπεζα θα διεκδικήσει σύντομα την θέση που της αξίζει στο ταμπλό του ΧΑ αντανακλώντας την μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης που έχει γίνει μετά το 2015 καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της. Για το ΧΑ είναι ενδεχομένως το καλύτερο κλείσιμο σε μια χρονιά που έδειχνε να φυλλοροεί μετά το Σεπτέμβριο ελλείψει χρηματιστηριακής δράσης.

Oι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο ως τις υπερτιμημένες ζώνες

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα κεκτημένα και έδειξε διάθεση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η αύξηση των συναλλαγών είναι μια συνθήκη που μπορεί να ξαναβάλει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του 2023. Η διαφυγή από την αντίσταση των 1.300 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, η μεγάλη συσσώρευση που έχει προηγηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα απαιτήσουν σταθεροποίηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά οι 1.250 μονάδες δείχνουν ότι θα είναι το επόμενο πλατύσκαλο ανόδου, το χτίσιμο και η δομή της ανόδου δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της αγοράς και η κάθε κίνηση γίνεται μετά από σβήσιμο των τζίρων.

Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών
, τα σήματα αγορών είναι σε ισχύ και η κίνηση από τα χαμηλά Οκτωβρίου έχει διαμορφώσει ένα κανάλι τάσης στο οποίο η στήριξη βρίσκεται κοντά στις 1.240 μονάδες. Το τέλος του μήνα ενδεχομένως να δώσει αφορμές ανοδικής δράσης καθώς τα προγραμματισμένα γεγονότα στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς σε υψηλά επίπεδα.

Την Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο με παρουσία του ΠΘ και με συμμετοχή 37 εισηγμένων εταιριών. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα στοιχεία καταθέσεων και δανείων για το μήνα Οκτώβριο. Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ. Την Πέμπτη θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο με το ενδιαφέρον να μην εστιάζεται τόσο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγηση της. Σε μίκρο-επίπεδο οι μετοχές των SPVs Sunrise και PhoenixVega θα διαπραγματεύονται στην προσεχή Τετάρτη χωρίς το μέρισμα των 0,0588 και 0,0144 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα. Μέρισμα κόβουν και οι CNL Capital και Πλαστικά Θράκης την προσεχή Τετάρτη 30/11 ύψους 0,25 και 0,0685 ευρώ/μετοχή αντίστοιχα.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη (ΗΠΑ – Τρίτη 28/11) στοιχείο το οποίο θα συνεκτιμηθεί και με το τζίρο στο εκπτωτικό τετραήμερο στην λιανική καθώς και οι δείκτες πληθωρισμού Νοεμβρίου σε Γερμανία και Γαλλία την Τετάρτη 29/11. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένεται αποκλιμάκωση στον ετήσιο ρυθμό (3,6% από 3,8% στην Γερμανία και 3,7% από 4% στην Γαλλία) γεγονός που θα είναι σημείο αναφοράς στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική στις 14 Δεκεμβρίου.


Οι αποτιμήσεις


BETA2.JPG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης