Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

World Wide Wind: Ο νέος σχεδιασμός ανεμογεννητριών που μπορεί να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας

World Wide Wind: Ο νέος σχεδιασμός ανεμογεννητριών που μπορεί να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας

Θα έχει την δυνατότητα να διπλασιάσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη θάλασσα σύμφωνα με το thecooldown.comgreentech

 

Ένας ριζοσπαστικός νέος σχεδιασμός ανεμογεννητριών που πρόκειται να δοκιμαστεί σύντομα στη Νορβηγία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας — ή τουλάχιστον να τις κάνει να κινούνται προς τα πλάγια, με μια ασυνήθιστη συστροφή σύμφωνα με το thecooldown.com .

Εάν είναι επιτυχείς, οι «αντιπεριστρεφόμενες ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα» από τη νορβηγική startup World Wide Wind (WWW) θα μπορούσαν, σύμφωνα με την εταιρεία, να μειώσουν το κόστος και να διπλασιάσουν την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη θάλασσα, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν υπερμεγέθης πλωτές ανεμογεννήτριες.

Στο επίκεντρο του νέου σχεδιασμού βρίσκονται τρεις βασικές έννοιες.

Το ένα είναι ότι το σχέδιο είναι αιωρούμενο, που σημαίνει ότι δεν έχει μια δομή ενσωματωμένη στον πυθμένα της θάλασσας αλλά αντίθετα είναι δεμένο σε αυτό. Αυτό από μόνο του δεν είναι επαναστατικό, αλλά είναι χρήσιμο. Πολλά τεράστια αιολικά πάρκα κατασκευάζονται με πλωτή τεχνολογία. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε περιοχές με βαθύτερα νερά, επιτρέποντας πρόσβαση σε περισσότερους αιολικούς πόρους και καθιστώντας τους λιγότερο αμφιλεγόμενους για τη διακοπή των όψεων.

Ένα δεύτερο μέρος της νέας σχεδίασης είναι ότι οι λεπίδες περιστρέφονται σε κάθετο άξονα και όχι σε οριζόντιο. Αυτό παραμερίζει τη συνηθισμένη εμφάνιση των ανεμογεννητριών προς όφελος ενός προσανατολισμού όπως του αναποδογυρισμένου αναμικτήρα. Είναι ασυνήθιστο, αν και τουλάχιστον ακόμη μία εταιρεία εξερευνά τον πλωτό κατακόρυφο άξονα.

Η τρίτη καινοτομία κάνει τη σχεδίαση να ξεχωρίζει πραγματικά: προσθέτοντας μια άλλη αντίθετα περιστρεφόμενη (γνωστή και ως αντίθετη) τουρμπίνα και πτερύγια στον ίδιο άξονα αλλά περιστρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πως είναι η κατασκευή

Σύμφωνα με την New Atlas, ο σχεδιασμός του WWW, προβλέπει να τοποθετηθεί βαρύ, υψηλής συντήρησης υλικό κοντά στη βάση ή υποβρύχια, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας στρόβιλος οριζόντιου άξονα με κορυφαία βαρύτητα. Αυτό θα επιτρέψει να είναι ψηλότερη και τα πτερύγια μεγαλύτερα (στην αιολική ενέργεια, όσο μεγαλύτερο είναι καλύτερο).

Με τον ανακλινόμενο κατακόρυφο άξονα και τη διαμόρφωση του σχεδιασμού του πτερυγίου , μπορεί να συλλάβει τον άνεμο από περισσότερες κατευθύνσεις και να μειώσει τις αναταράξεις στο πέρασμά του (ένα άλλο πρόβλημα με τους στρόβιλους οριζόντιου άξονα).

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, λόγω των αντίθετων περιστροφών των στροβίλων, είναι ότι η ροπή στο σύστημα (πρόβλημα κάθετου άξονα) εξουδετερώνεται, ενώ η σχετική περιστροφή ουσιαστικά διπλασιάζεται.

«Όποια πλευρά κι αν φυσά ο άνεμος, η πλωτή διπλή [ανεμογεννήτρια κατακόρυφου άξονα] γέρνει παθητικά σε μια βέλτιστη γωνία και οι δύο ανεμογεννήτριες αρχίζουν να περιστρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται ο «ρότορας» «στάτορας», εξήγησε ο Loz Blain της New Atlas.

"Μπορείτε να το σκεφτείτε ως έναν τρόπο να διπλασιάσετε την παραγωγή ενέργειας ή ως έναν τρόπο να μειώσετε το κόστος της γεννήτριας σας στο μισό", είπε ο Trond Lutdal, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος WWW, στη New Atlas το 2022. Είναι πολύ πιο επεκτάσιμο και οποιαδήποτε συντήρηση γίνεται στο κάτω μέρος και όχι εκατοντάδες πόδια στον αέρα».

Το πρωτότυπο της δοκιμής, στο οποίο η WWW συνεργάζεται με τον κατασκευαστή AF Gruppen, έχει ύψος 62 πόδια και παραγωγική ικανότητα 30 κιλοβάτ. Ωστόσο, η New Atlas είπε ότι η εταιρεία οραματίζεται να φτάσει τα 1.312 πόδια σε ύψος και 40 μεγαβάτ χωρητικότητας, ή «σχεδόν διπλάσιο» από αυτό που κάνουν οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες του σήμερα.

Η New Atlas ανέφερε ότι ένα μεγαλύτερο πρωτότυπο 1,5 μεγαβάτ έχει προγραμματιστεί για δοκιμή το 2025, με τις ελπίδες για μια έκδοση 24 μεγαβάτ - μεγαλύτερη από οποιαδήποτε τρέχουσα υπεράκτια τουρμπίνα - να είναι εμπορικά διαθέσιμη έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης