Ενέργεια

IEA: Δεν είναι λύση η δέσμευση άνθρακα για την χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων

IEA: Δεν είναι λύση η δέσμευση άνθρακα για την χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων
Η παγκόσμια ζήτηση τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο αναμένεται να κορυφωθεί έως το 2030, σύμφωνα με το Calgary CTVNEWS. ca

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ο IEA με έδρα το Παρίσι είπε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αρχίσουν να «απαρνούνται την ψευδαίσθηση» ότι «απίστευτα μεγάλες» ποσότητες δέσμευσης άνθρακα είναι η λύση για την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Oι παραγωγοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο πραγμάτων. Το πρώτο είναι στη συμβολή τους για μια βαθύτερη κλιματική κρίση ή να γίνουν μέρος της λύσης υιοθετώντας τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια, αναφέρει η ειδική έκθεση του IEA. Η ειδική έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, καθορίζει τι θα πρέπει να κάνει ο παγκόσμιος τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ευθυγραμμίσει τις δραστηριότητές του με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η παγκόσμια ζήτηση τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο αναμένεται να κορυφωθεί έως το 2030, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΙΕΑ. Ισχυρότερη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα σήμαινε σαφή μείωση της ζήτησης και για τα δύο καύσιμα. Εάν οι κυβερνήσεις εκπληρώσουν πλήρως τις εθνικές τους δεσμεύσεις για την ενέργεια και το κλίμα, η ζήτηση θα μειωθεί κατά 45% κάτω από το σημερινό επίπεδο έως το 2050.

Zητούμενο η αποφασιστικότητα

Ωστόσο, ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – ο οποίος παρέχει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και απασχολεί σχεδόν 12 εκατομμύρια εργαζομένους παγκοσμίως – υπήρξε στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή δύναμη για τη μετάβαση σε ένα σύστημα καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος μόλις το 1% των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια παγκοσμίως – και το 60% αυτών προέρχεται από μόλις τέσσερις εταιρείες.

«Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο πρέπει να λάβουν βαθιές αποφάσεις για τη μελλοντική τους θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα. Η βιομηχανία πρέπει να δεσμευτεί να βοηθήσει πραγματικά τον κόσμο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τους κλιματικούς στόχους του – πράγμα που σημαίνει να αφήσει την ψευδαίσθηση ότι η απίστευτα μεγάλες ποσότητες δέσμευσης άνθρακα είναι η λύση. Αυτή η ειδική έκθεση δείχνει έναν δίκαιο και εφικτό δρόμο προς τα εμπρός με τον οποίο οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παίρνουν πραγματικό μερίδιο στην οικονομία της καθαρής ενέργειας βοηθώντας τον κόσμο να αποφύγει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

233_1.jpg


Για αυτούς που θέλουν

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι παραγωγοί που επιθυμούν να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού θα πρέπει να επενδύσουν το 50% των κεφαλαιουχικών τους δαπανών σε έργα καθαρής ενέργειας έως το 2030, επιπλέον των επενδύσεων που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών από τις δικές τους δραστηριότητες.

«Ο τομέας των ορυκτών καυσίμων πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις τώρα και οι επιλογές τους θα έχουν συνέπειες για τις επόμενες δεκαετίες», είπε Birol. «Η πρόοδος στην καθαρή ενέργεια θα συνεχιστεί με ή χωρίς παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, το ταξίδι προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές θα είναι πιο δαπανηρό και πιο δύσκολο, εάν ο τομέας δεν είναι ενσωματωμένος στην όλη προσπάθεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης