Ενέργεια

Σειρά επαφών Μανουσάκη με διαχειριστές για Green Aegean - Η τετραπλή αντζέντα του ΑΔΜΗΕ στις διασυνδέσεις

Σειρά επαφών Μανουσάκη με διαχειριστές για Green Aegean - Η τετραπλή αντζέντα του ΑΔΜΗΕ στις διασυνδέσεις

Οι διαχειριστές της Ν.Α Ευρώπης σε πρώτο πλάνο

Μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα των διεθνών διασυνδέσεων επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ με αλλεπάλληλες επαφές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μάνου Μανουσάκη με εκπροσώπους των διαχειριστών των γειτονικών χωρών.

Χθες ο κ. Μανουσάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του Διαχειριστή του δικτύου της Σλοβενίας με κεντρικό θέμα συζήτησης την όδευση της διασύνδεσης Green Aegean. Το αρχικό τμήμα του έργου θα είναι υποθαλάσσιο και θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Από εκεί θα ανεβαίνει Βόρεια για να περάσει από τη Σλοβενία και να φθάσει στην Αυστρία και τη Γερμανία είτε μέσω της κατασκευής νέων γραμμών όπου χρειάζεται, είτε μέσω της αναβάθμισης υφιστάμενου δικτύου. Η όδευση του έργου δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ακόμη καθώς ενδιαφέρον να περάσει από το έδαφος της, έχει εκφράσει και η Κροατία.

Όπως τονίζει ο κ. Μανουσάκης το Green Aegean συνδέεται άμεσα με τον σχεδιασμό της χώρας να αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα και εξηγεί πως αυτός είναι και ο λόγος που επελέγη το όνομα «Πράσινο Αιγαίο» αφού μέσω της συγκεκριμένης διασύνδεσης θα μεταφέρεται «πράσινη» ενέργεια που θα παράγεται στο Αιγαίο. Έως τη Βόρεια Ευρώπη. Βεβαίως πρόκειται για ένα πρώιμο σχέδιο, αλλά ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί στις αναγκαίες προετοιμασίες και επαφές με τους Διαχειριστές των χωρών από τις οποίες θα διέλθει προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την προώθηση του.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τον Ιταλό Διαχειριστή την Terna προωθεί το έργο της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας. Μάλιστα ο κ. Μανουσάκης συναντήθηκε πρόσφατα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Terna κ. Giuseppina Di Foggia και συμφώνησαν στην ανάγκη να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών. Τα συστήματα ηλεκτρισμού Ελλάδας – Ιταλίας συνδέονται από το 2002 με υποβρύχιο καλώδιο άνω των 300 χλμ από το Οτράντο (ΚΥΤ Γαλατίνα) μέχρι τον Αετό (ΚΥΤ Άραχθος).
Η μεταφορική ικανότητα του είναι στα 500 MW. Η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση ισχύος 1.000 MW σχεδιάζεται να ξεκινά από τη Θεσπρωτία και υποθαλάσσια να καταλήγει μέχρι το Μελεντούνιο και στη συνέχεια με ενάερια καλώδια να φτάσει έως τη Γαλατίνα. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.


Προώθηση του Euroasia

Εξάλλου ο ΑΔΜΗΕ όπως είναι γνωστό ανέλαβε πρόσφατα το ρόλο του project promoter του Euroasia Interconnector, δηλαδή του καλωδίου διασύνδεσης της Ελλάδας (Κρήτη) με την Κύπρο και το Ισραήλ που σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη είναι το πλέον ώριμο από τα έργα των μεγάλων διεθνών διασυνδέσεων που σχεδιάζονται αυτή την περίοδο και εκπληρώνουν διπλό στόχο: Την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη αλλά και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

Ο Euroasia Interconnector όπως σημειώνει ο κ. Μανουσάκης προχωρεί με ταχείς ρυθμούς καθώς είναι ισχυρή η επιθυμία του Ισραήλ να προωθηθεί το συγκεκριμένο έργο παρά τις εξελίξεις στην περιοχή.


Στα έργα PCI το GREGY

Σε ότι αφορά τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο δηλαδή το έργο GREGY που έχει σχεδιαστεί από τον όμιλο Κοπελούζου αλλά έχει συμφωνηθεί κατ΄ αρχήν να συμμετέχουν σε αυτό, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο Διαχειριστής της Αιγύπτου, όπως τονίζει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ είναι πολύ σημαντική η κατ΄αρχήν ένταξη του στα έργα PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντός του επομένου διμήνου αναμένεται να δοθεί η οριστική έγκριση και τότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία του μετοχικού σχήματος της εταιρίας που θα προωθήσει την εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή του έργου.

Σε αυτό το σχήμα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν ο όμιλος Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής της Αιγύπτου, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα αναζητηθούν και άλλοι επενδυτές και χρηματοδότες του έργου.

Τέλος σε ότι αφορά την αναβάθμιση της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Τουρκία και το ενδεχόμενο συζήτησης της στο πλαίσιο του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Ελλάδας Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου ο κ. Μανουσάκης παραπέμπει στο υπουργείο Εξωτερικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης