Ενέργεια

Πτώση 4% για το πετρέλαιο - Αναβλήθηκε για τις 30/11 η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Πτώση 4% για το πετρέλαιο - Αναβλήθηκε για τις 30/11 η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Στα 79 δολ. κινείται το Brent στα 74 δολ. το αργό

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση 4% την Τετάρτη, καθώς οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ καθυστέρησαν απροσδόκητα μια συνάντηση για την παραγωγή που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία των περικοπών της παραγωγής αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν 4,1% στα 79,06 δολάρια το βαρέλι περί τις 18:12 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσαν 4,2%, στα 74,51 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ+ μετακίνησε την υπουργική του σύνοδο για τις 30 Νοεμβρίου από τις 26 Νοεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, μια εξέλιξη έκπληξη που δεν έδωσε λόγο για την αναβολή.

Η συνάντηση του OPEC+, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους και μέλη της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ, αναμενόταν να εξετάσει περαιτέρω αλλαγές σε μια συμφωνία που περιορίζει ήδη την προσφορά μέχρι το 2024, σύμφωνα με αναλυτές και πηγές του OPEC+.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Bloomberg News ανέφερε ότι η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να καθυστερήσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα αφού η Σαουδική Αραβία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τον αριθμό της παραγωγής άλλων μελών.

Προβλέψεις για νέες περικοπές

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πριν από την καθυστέρηση ότι ο ΟΠΕΚ+ ήταν πιθανό να επεκτείνει ή ακόμα και να εμβαθύνει τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου το επόμενο έτος.

Τόσο το Brent όσο και το WTI υποχωρούν για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες - το πρώτο από τα 98 δολ. στα τέλη Σεπτεμβρίου - πιεζόμενα από την αύξηση της προσφοράς και την ανησυχία για τη ζήτηση και μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

Τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν περίπου κατά 2% τη Δευτέρα, αφού τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι ο όμιλος, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι συμμαχικοί παραγωγοί, επρόκειτο να εξετάσει περισσότερες περικοπές στην προσφορά πετρελαίου κατά τη συνεδρίασή του στις 26 Νοεμβρίου.
Για να στηρίξουν τις τιμές, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα χρειαστεί όχι μόνο να επεκτείνουν, αλλά και να αυξήσουν τις περικοπές, δήλωσε ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM την Τετάρτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ κάλεσε έναν κορυφαίο έμπορο χρηματοπιστωτικών αγορών να κάνει μια παρουσίαση, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο παρουσίασε μια πτωτική προοπτική για την αγορά πετρελαίου.

Ακόμη και αν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν τις περικοπές τους μέχρι το επόμενο έτος, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα δει ένα ελαφρύ πλεόνασμα προσφοράς το 2024, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου και βιομηχανίας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης