Ενέργεια

Νέα μοντέλα προμήθειας ρεύματος με την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Νέα μοντέλα προμήθειας ρεύματος με την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν δυνατότητες όπως ο διαμοιρασμός ενέργειας μεταξύ καταναλωτών αλλά και η παροχή υπηρεσιών από τους καταναλωτές προς το σύστημα όπως η εξοικονόμηση σε ώρες αιχμής

Σε δυο φάσεις φαίνεται ότι θα γίνουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και τη ΡΑΑΕΥ στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σε πρώτη φάση, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει η τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα, ενώ έως το τέλος έτους η ΡΑΑΕΥ καλείται να υποβάλει στο ΥΠΕΝ την εισήγηση της για την πλήρη αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της λιανικής αγοράς ρεύματος.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου Κώδικα Προμήθειας και πρόθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη είναι να διαμορφωθεί ένα μοντέρνο θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τις επερχόμενες αλλαγές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού για την επόμενη δεκαετία.
Ήδη το περιβάλλον σήμερα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το 2013 όταν θεσπίστηκε ο υφιστάμενος Κώδικας Προμήθειας, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές εκπροσωπούν το 30-35% των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών, ενώ σε επίπεδο ποσότητας, εκπροσωπούν περίπου το 42% της διακινούμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο νέος εξηλεκτρισμός που προωθείται από την ΕΕ αλλά και η ψηφιοποίηση του δικτύου με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών επιβάλλουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και παροχή νέων εργαλείων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές οι οποίοι θα πρέπει να μετατραπούν σε prosumers (παραγωγοί και καταναλωτές ταυτόχρονα).


Νέα μοντέλα προμήθειας ρεύματος


Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να δημιουργηθεί ένας μοντέρνος Κώδικας Προμήθειας, που θα προάγει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ώστε να μειώνονται οι τιμές, ενώ παράλληλα θα ενισχύει τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Έτσι στο νέο Κώδικα θα πρέπει να ενσωματωθούν νέα μοντέλα προμήθειας ρεύματος που αναμένεται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια όπως για παράδειγμα τα δυναμικά μακροχρόνια συμβόλαια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν δυνατότητες όπως ο διαμοιρασμός ενέργειας μεταξύ καταναλωτών αλλά και η παροχή υπηρεσιών από τους καταναλωτές προς το σύστημα όπως η εξοικονόμηση σε ώρες αιχμής.

Βεβαίως σε πρώτη φάση η αλλαγή του Κώδικα θα αφορά άλλα πιο απτά προβλήματα όπως η τροποποίηση του περίφημου άρθρου 42 που αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών μεταξύ των παρόχων και ειδικά στην περίπτωση της ύπαρξης ληξιπρόθεσμών οφειλών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σκυλακάκης έχει ζητήσει από τη ΡΑΑΕΥ πολύ σύντομα να υποβάλει την πρόταση της για την αλλαγή του άρθρου 42 ενώ έως το τέλος του χρόνου η Αρχή καλείται να εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ την πλήρη τροποποίηση του Κώδικα ο οποίος όπως φαίνεται θα συνεχίσει να έχει τη μορφή υπουργικής απόφασης και όχι απόφασης της ΡΑΑΕΥ όπως όλοι οι υπόλοιποι Κώδικες των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ένταση για τους κακοπληρωτές

Υπενθυμίζεται ότι η τροποποίηση του άρθρου 42 που όπως φαίνεται θα γίνει πολύ σύντομα, έχει αναδειχθεί σε επίμαχο ζήτημα και έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση μεταξύ του υπουργού και των ιδιωτών προμηθευτών. Και τούτο διότι ο κ. Σκυλακάκης που έχει ανακοινώσει ότι εφόσον υπάρχουν οφειλές τότε δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από τον τρίτο προμηθευτή σε τέταρτο, αλλά και ότι παράλληλα θα ισχύσει η πρόταση της ΡΑΑΕΥ για παροχή του δικαιώματος αποκοπής τόσο από τον παλαιό όσο και από το νέο πάροχο εφόσον δεν εξυπηρετούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές στην πορεία άλλαξε θέση. Στη συνέχεια ο υπουργός αναθεώρησε την απόφαση του απορρίπτοντας την πρόταση της ΡΑΑΕΥ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους προμηθευτές.

Τέλος ένα ακόμη ζήτημα που θέτουν οι προμηθευτές εν όψει της αλλαγής του Κώδικα Προμήθειας και όπως φαίνεται θα συζητηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης είναι ο τρόπος λειτουργίας της Καθολικής Υπηρεσίας που εκτιμάται ότι έχει γίνει καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται επ άπειρο χωρίς να υπάρχει δικαίωμα αποκοπής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης