Ενέργεια

Κύπρος: Εντός ωρών η απάντηση της κυβέρνησης στην Chevron για την Αφροδίτη

Κύπρος: Εντός ωρών η απάντηση της κυβέρνησης στην Chevron για την Αφροδίτη

Αισιοδοξία για θετική κατάληξη

 

Η Κύπρος αναμένεται να απαντήσει τις επόμενες ώρες, στην επιστολή του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη της δεξαμενής φυσικού αερίου της Αφροδίτης δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος σύμφωνα με την cyprus-mail.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Ενέργειας και τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Παπαδόπουλος εδήλωσε ότι: «Η Chevron απάντησε σε επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και τις επόμενες ώρες αναμένεται επιστολή από την Κυπριακή Δημοκρατία προς απάντηση [Chevron] της».

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω για τις διαπραγματεύσεις, αλλά ότι η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη.

Η Chevron – φορέας εκμετάλλευσης της κοινοπραξίας που έχει την παραχώρηση στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Αφροδίτης – κλήθηκε να απαντήσει στην τελευταία πρόταση της κυβέρνησης.

Η 20η Νοεμβρίου ήταν η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο Ενέργειας για τη λήψη «τελικής και δεσμευτικής απόφασης» για το θέμα.

Αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την αλληλογραφία των δύο πλευρών, για λόγους εμπιστευτικότητας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ωστόσο ότι αυτές οι εξελίξεις «μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι».

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επιβεβαίωσε τη λήψη της απάντησης της Chevron.
Αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, όταν ένας δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι η προθεσμία που είχε θέσει η κυβέρνηση έληξε στις 11:40 π.μ.
«Δεν πρέπει να θεωρούμε τις συνομιλίες ως τελεσίγραφο», είπε.

«Υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση, όπου θα δούμε τι θέλει η Δημοκρατία, τι θέλει η κοινοπραξία… και ουσιαστικά τα δύο κόμματα επιδιώκουν να βρουν κοινό έδαφος που θα είναι win-win».
Και πρόσθεσε: «Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει τίποτα να ανακοινώσουμε, θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω άλλο».

Τον Μάιο η κοινοπραξία υπέβαλε ένα αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα φυσικού αερίου. Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αναθεωρημένο σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, με τη σύμβαση να προβλέπει 30 ημέρες διαπραγματεύσεων για την επίλυση της διαφοράς. Η περίοδος των διαπραγματεύσεων παρατάθηκε για άλλες 30 ημέρες με προθεσμία στις 5 Νοεμβρίου, η οποία στη συνέχεια παρατάθηκε ξανά.

Το βασικό κομβικό σημείο μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών αφορά μια Πλωτή Μονάδα Παραγωγής (FPU). Η Chevron πρότεινε την απόσυρση του FPU από τα σχέδια καθώς η εταιρεία θέλει να συνδέσει το πεδίο με την υποδομή υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού.

Γίνεται κατανοητό ότι ο ενεργειακός γίγαντας θα εξοικονομήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ αν δεν κατασκευάσει ένα FPU. Αντίθετα, η ύπαρξη FPU θα επέτρεπε μεγαλύτερη ανάκτηση φυσικού αερίου, μεγιστοποιώντας έτσι τα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η παρουσία ενός FPU θα επέκτεινε τον κύκλο ζωής του μπλοκ και θα βελτιστοποιούσε την παραγωγή, ενώ η απουσία του θα σήμαινε μικρότερη ανάκτηση ποσοτήτων και κατά συνέπεια λιγότερα έσοδα. Επιπλέον, θεωρεί ότι η απουσία της FPU μειώνει την ευελιξία που απαιτείται για τη χρήση του αερίου.

Τρεις γεωτρήσεις αντί για πέντε

Εν τω μεταξύ, η Chevron προτείνει επίσης τρεις γεωτρήσεις παραγωγής, αντί για πέντε σύμφωνα με τη Σύμβαση Καταμερισμού Παραγωγής (PSC) που συμφωνήθηκε το 2019.
Το άλλο υπό διαπραγμάτευση θέμα αφορά την προθεσμία για το Front-End Engineering Design (Feed), ένα βασικό ορόσημο στο σχέδιο ανάπτυξης της Aphrodite.
Σύμφωνα με τη σύμβαση του 2019, οι εταιρείες έπρεπε να ξεκινήσουν τη μελέτη Feed έως τις 7 Νοεμβρίου 2023.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Ενέργειας πρότεινε στην κοινοπραξία δίμηνη παράταση  – ωθώντας την έως τις 7 Ιανουαρίου 2024. Ήταν αντίθετο της κυβέρνησης στην πρόταση των εταιρειών για παράταση τεσσάρων μηνών.
Γίνεται κατανοητό ότι η δηλωμένη αισιοδοξία της κυβέρνησης σχετίζεται με το ζήτημα των Feed.

Η Αφροδίτη ανακαλύφθηκε το 2011 και περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου αερίου.Η Chevron είναι οι φορέας εκμετάλλευσης και εταίρος κατά 35% στον τομέα, μαζί με τη Shell (35%) και την ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy (30%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης