Οι 25 περισσότερο υποσχόμενες Startup ΑΠΕ της Ευρώπης (eu-startups.com)

Οι 25 περισσότερο υποσχόμενες Startup ΑΠΕ της Ευρώπης (eu-startups.com)

Δείχνουν το δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή μετάβαση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι επιβεβλημένη. Η ανάγκη για βιώσιμη ενέργεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα, προς αυτήν την κατεύθυνση, βήματα. Ήδη κάποιες έχουν αρχίσει να το πράττουν.

Όπως επισημαίνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) στο World Energy Outlook του 2023, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας είναι ήδη περίπου 1,2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, προκαλώντας καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν έχουν ακόμη μειωθεί.

Η Ευρώπη ανταποκρίνεται σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Ειδικότερα στη διάρκεια του 2022, το 22,5% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Ο τρέχων ρυθμός μετάβασης στην καθαρή ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί για να ανταποκριθεί βιώσιμα στις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις και να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών το 2030.

Οι 25 πιο υποσχόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις ΑΠΕ

Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, η ιστοσελίδα eu-startups.com παρουσιάζει μια λίστα με 25 πολλά υποσχόμενες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των ΑΠΕ (όλες τους ιδρύθηκαν από το 2018 έως σήμερα).

Οι συγκεκριμένες εταιρείες πρωτοστατούν στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στους τομείς της ηλιακής, της αιολικής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι προσπάθειές τους μειώνουν την εξάρτηση από τις παραδοσιακές (μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και ανοίγουν το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.


Αναλυτικά η λίστα των 25 εταιρειών:


Aerones
: Η Aerones με έδρα τη Λετονία, προσφέρει υπηρεσίες ρομποτικής επιθεώρησης, καθαρισμού, επίστρωσης και επισκευής πτερυγίων ανεμογεννητριών. Παρέχει μετρήσεις αγωγιμότητας και αντιμετώπιση προβλημάτων, καθαρισμό οπών αποστράγγισης, εξωτερική επιθεώρηση των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας και εσωτερική επιθεώρηση των πτερυγίων. Ιδρύθηκε το 2015 με έδρα επίσης στην Καλιφόρνια και έχει συγκεντρώσει πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ.


BASQUEVOLTBasquevolt
: Μια πρωτοποριακή εταιρεία με έδρα τη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία η οποία ιδρύθηκε το 2022.

Αναπτύσσει μπαταρίες λιθίου στερεάς κατάστασης και φιλοδοξεί να γίνει ευρωπαϊκός ηγέτης σε αυτήν την τεχνολογία επόμενης γενιάς. Εστιάζοντας στη δυνατότητα μαζικής ανάπτυξης ηλεκτρικών μεταφορών, σταθερής αποθήκευσης ενέργειας και προηγμένων φορητών συσκευών, συγκέντρωσαν πάνω από 30,2 εκατομμύρια ευρώ.

 

BeFCBeFC Bioenzymatic Fuel Cells: Με έδρα τη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, η BeFC ειδικεύεται στη δημιουργία λύσεων βιώσιμης ενέργειας χρησιμοποιώντας κυψέλες βιοκαυσίμου με βάση το χαρτί. Η τεχνολογία τους προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τις συμβατικές μπαταρίες. είναι ανακυκλώσιμα, μιας χρήσης και έχουν σχεδιαστεί για εφαρμογές IoT.

Η BeFC, ιδρύθηκε το 2020 και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω των 19 εκατομμυρίων ευρώ.

 

BiometBiomet: Με έδρα τη Λομβαρδία, η Biomet ειδικεύεται στη μετατροπή των αστικών απορριμμάτων σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο από οργανικές πηγές (BioLNG). Παράγουν βιοαέριο, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιομεθάνιο και τελικά σε βιοLNG, διαχειριζόμενος ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού από την παραγωγή και τη μετατροπή έως τη διανομή.

Η Biomet, ιδρύθηκε το 2018 και συγκέντρωσε με επιτυχία πάνω από 13,8 εκατομμύρια ευρώ.


CAPHENIACAPHENIA
: Η CAPHENIA, με έδρα την Μπάγερν, είναι αφοσιωμένη στην παραγωγή ανανεώσιμων συνθετικών καυσίμων μέσω της διαδικασίας Power-and-Biogas-to-Liquid (PBtL), η οποία μετατρέπει το CO2 και το βιοαέριο σε καύσιμο. Αυτή η διαδικασία, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα παρέχοντας μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για την τροφοδοσία υφιστάμενων κινητήρων και συστημάτων πρόωσης.

Ιδρύθηκε το 2018 και εξασφάλισε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.


ClooverCloover
: Με έδρα τη Στοκχόλμη, το Cloover συνεργάζεται με επαγγελματίες ΑΠΕ για την απλοποίηση και τη χρηματοδότηση βιώσιμων αναβαθμίσεων σπιτιών, προσφέροντας ενσωματωμένες επιλογές χρηματοδότησης για τεχνολογίες όπως ηλιακά πάνελ, αποθήκευση μπαταριών, αντλίες θερμότητας και συστήματα φόρτισης EV.

Ιδρύθηκε το 2022, έχει συγκεντρώσει 7 εκατομμύρια ευρώ.


ContinuumContinuum
Industries: Με έδρα το Εδιμβούργο, η Continuum Industries προσφέρει μια πλατφόρμα που βασίζεται σε σύννεφο που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει και να αποκλείει τον κίνδυνο της ανάπτυξης νέων γραμμικών έργων υποδομής, από την ιδέα έως τη συναίνεση. Βελτιώνουν την επιλογή για διάφορους τύπους υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υδρογόνου και δικτύων νερού.

Ιδρύθηκε το 2018 και έχει εξασφαλίσει 14 εκατ. ευρώ.


ElectraElectra
: Η Electra με έδρα το Παρίσι προσφέρει μια εμπειρία εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, παρέχοντας σημεία φόρτισης με δυνατότητα κράτησης, χωρίς άγχος που προσφέρουν γρήγορη φόρτιση 20 λεπτών για 400 km. Η υπηρεσία τους επικεντρώνεται στην εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας των χρηστών και στην παροχή ηρεμίας, ενώ παράλληλα βελτιώνει την προσβασιμότητα και την ευκολία για τους χρήστες EV.

Η Electra ιδρύθηκε το 2020 και συγκέντρωσε 175 εκατομμύρια ευρώ.


Energy
-DomeEnergy Dome: Με έδρα τη Λομβαρδία, το Energy Dome είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας. Λειτουργώντας μέσω ενός θερμοδυναμικού κύκλου με χρήση CO2, η τεχνολογία τους προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας και βοηθά στις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η Energy Dome, που ιδρύθηκε το 2020 και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 93,6 εκατομμυρίων ευρώ.


Ensol: Η Ensol με έδρα το Παρίσι
ειδικεύεται σε εξατομικευμένες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες σπιτιού να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια, διευκολύνοντας τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια ενώ παράλληλα προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, με μέση μείωση 50% σε λιγότερο από έξι χρόνια.

Η Ensol, που ιδρύθηκε το 2023 και συγκέντρωσε χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ.


EnterEnter: Το Enter με έδρα το Βερολίνο
είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που επικεντρώνεται στην ενεργειακή ανεξαρτησία και στη μείωση του κόστους για τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Οι υπηρεσίες τους περιλαμβάνουν λύσεις από άκρο σε άκρο οικιακής απανθρακοποίησης και εξασφαλίζουν γρήγορη, επιτόπια ανάλυση εμπειρογνωμόνων εντός 14 ημερών και βοηθούν στην εξασφάλιση της μέγιστης χρηματοδότησης, εξοικονομώντας δυνητικά έως και 72% στο ενεργειακό κόστος.

Η Enter ιδρύθηκε το 2020 και συγκέντρωσε πάνω από 19,4 εκατομμύρια ευρώ.

 

FREYRFREYR: Με έδρα το Λουξεμβούργο, η FREYR ειδικεύεται στην παραγωγή πράσινων στοιχείων μπαταρίας για τη διευκόλυνση της παγκόσμιας μετάβασης σε συστήματα ηλεκτροκίνησης και απανθρακοποίησης ενέργειας και μεταφορών. Η κύρια εστίασή τους βρίσκεται στα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας και στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Ιδρύθηκε το 2018 και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 905 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα είναι έτοιμη να γίνει κορυφαίος προμηθευτής στοιχείων μπαταρίας στην Ευρώπη.


GazelleGazelle Wind Power: Το Gazelle Wind Power με έδρα το Δουβλίνο
στοχεύει να φέρει επανάσταση στις πλωτές υπεράκτιες αιολικές πλατφόρμες με το ελαφρύτερο, μικρότερο και ευκολότερο στην ανάπτυξη υβριδικό δυναμικό σύστημα πρόσδεσης. Ο αρθρωτός σχεδιασμός τους επιτρέπει την παγκόσμια συναρμολόγηση λιμένων, με στόχο να θέσει ένα νέο πρότυπο στον κλάδο και να συμβάλει σε μηδενικούς στόχους.

Ιδρύθηκε το 2020 και έχει συγκεντρώσει 18 εκατομμύρια ευρώ.


HexagonHexagon Purus: Με έδρα τη Νορβηγία
, η Hexagon Purus είναι ηγέτης στις λύσεις κινητικότητας μηδενικών εκπομπών, προσφέροντας συστήματα ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής πίεσης υδρογόνου και μπαταρίας. Η προηγμένη τεχνολογία τους περιλαμβάνει κυλίνδρους τύπου 4, αποδοτικές μονάδες μεταφοράς αερίου και καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης καυσίμων, που εξυπηρετούν διάφορα τμήματα της αγοράς, από την ελαφριά έως την αεροδιαστημική.

Ιδρύθηκε το 2018 και έχει συγκεντρώσει πάνω από 110,2 εκατομμύρια ευρώ.

HeatenHeaten: Το Mandal, Heaten με έδρα τη Νορβηγία, επιταχύνει τον θερμικό ηλεκτρισμό για βαθιά απαλλαγή από τον άνθρακα. Το HeatBooster τους, μετατρέποντας την απορριπτόμενη θερμότητα σε πολύτιμο πόρο, προσφέρει βιώσιμες λύσεις για την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανικής θέρμανσης, συνδυάζοντας την οικονομική σκοπιμότητα με την τεχνική ικανότητα στην πράσινη βιομηχανική επανάσταση.

Ιδρύθηκε το 2020 και έχει συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.


HH2EHH2E: Με έδρα το Αμβούργο,
η HH2E κυριαρχεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετατρέποντας την κυμαινόμενη ηλιακή και αιολική ενέργεια σε σταθερή ενέργεια. Αξιοποιούν ενέργεια από τις κορυφές παραγωγής για να παράγουν οικονομικά αποδοτική θερμότητα, χωρίς άνθρακα, πράσινο υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια για τις τοπικές βιομηχανίες και κοινότητες.

Η HH2E ιδρύθηκε το 2021. Έχει εξασφαλίσει 12 εκατομμύρια ευρώ για να καταστήσει την πράσινη ενέργεια προσιτή και αξιόπιστη.


HycamiteHycamite: Με έδρα την Κόκκολα,
η Hycamite ειδικεύεται στη βιομηχανία απανθρακοποίησης μέσω της αποκλειστικής τεχνολογίας πυρόλυσης μεθανίου, προσφέροντας στους βιομηχανικούς πελάτες προϊόντα υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και βιώσιμων εκπομπών άνθρακα. Μέσω της θερμοκαταλυτικής αποσύνθεσης του μεθανίου, επιτρέπουν την παραγωγή υδρογόνου ουδέτερου άνθρακα και ακόμη και αρνητικού άνθρακα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2020. Έχει εξασφαλίσει 35 εκατ. ευρώ.


OstromOstrom: Με έδρα το Βερολίνο
, η Ostrom είναι ένας πάροχος ενέργειας στη Γερμανία που ειδικεύεται στην προσφορά 100% πράσινης και ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες της. Επικεντρώνονται στην παροχή καθαρών και οικονομικά αποδοτικών ενεργειακών λύσεων, επιτρέποντας στους πελάτες να εξοικονομούν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2021 και έχει προσελκύσει χρηματοδότηση 21 εκατομμυρίων ευρώ.

smaltSmalt: Βρίσκεται στο Βερολίνο, η αποστολή της Smalt είναι να εκπαιδεύσει και να αναπτύξει ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό ηρώων του κλίματος, προσφέροντας υπηρεσίες εγκατάστασης καθαρής ενέργειας, ενώ παράλληλα προάγει την οικονομική κινητικότητα.

Από την ίδρυσή της (2023) έχει συγκεντρώσει πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να εκπαιδεύσουν πάνω από 300.000 άτομα για θέσεις εργασίας για το κλίμα και να εγκαταστήσουν 6 εκατομμύρια κλιματικά προϊόντα έως το 2033.


SunprimeSunprime: Η Sunprime με έδρα το Μιλάνο
είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος Ανεξάρτητος Παραγωγός Ενέργειας στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Ιδρύθηκε το 2020 και έχει συγκεντρώσει πάνω από 222 εκατομμύρια ευρώ, έχουν τοποθετηθεί ως ηγέτες της αγοράς στα τμήματα της ιταλικής αγοράς φωτοβολταϊκών των C&I (Εμπορική & Βιομηχανική), BESS (Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών) και φορτιστές EV.


SuperNodeSuperNode: Το SuperNode με έδρα το Δουβλίνο
ειδικεύεται σε υπεραγώγιμα συστήματα σύνδεσης που προάγουν την ενοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασύνδεση στο δίκτυο, διευκολύνοντας την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας. Η τεχνολογία τους στοχεύει να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για υπεράκτια αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ιδρύθηκε το 2018. Έχει συγκεντρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση.


TransmutexTransmutex SA: Με έδρα τη Γενεύη,
η Transmutex ανακαλύπτει εκ νέου την πυρηνική ενέργεια από τις πρώτες αρχές, με στόχο τη δημιουργία μιας εγγενώς ασφαλούς ενεργειακής διαδικασίας, μειώνοντας τα απόβλητα και ανταγωνιστικού κόστους. Συνδυάζουν επιταχυντές σωματιδίων με καύσιμο που προέρχεται από υπάρχοντα ραδιενεργά απόβλητα μεγάλης διάρκειας ζωής για την παραγωγή ενέργειας.

Ιδρύθηκε το 2019 και έχει συγκεντρώσει πάνω από 15,5 εκατομμύρια ευρώ.


Venterra: Με έδρα το Λονδίνο
, η Venterra ειδικεύεται στις υπηρεσίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικής ενέργειας. Οι υπηρεσίες τους περιλαμβάνουν μηχανική, κατασκευές, διαχείριση έργων, επιχειρησιακή υποστήριξη, επιθεώρηση, συντήρηση και επισκευή σε όλο τον κύκλο ζωής των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ιδρύθηκε το 2021 και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 213,8 εκατ. ευρώ.


VianodeVianode: Με έδρα το Όσλο
, η Vianode είναι ένας κατασκευαστής συνθετικού γραφίτη που ειδικεύεται σε καινοτόμα υλικά μπαταριών για πιο πράσινες μπαταρίες και ηλεκτρισμό. Προσφέροντας προϊόντα με 90% χαμηλότερες εκπομπές CO2 από τα τυπικά υλικά, προσφέροντας οικονομικές λύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των ηλεκτρικών οχημάτων. Ιδρύθηκε το 2020. Έχει συγκεντρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ.


WeneaWenea Mobile Energy: Με έδρα τη Μαδρίτη
, η Wenea Mobile Energy είναι μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες ηλεκτρικών οχημάτων.

Ιδρύθηκε το 2018. Έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα επιτρέπει στους πελάτες να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματά τους όπου κι αν βρίσκονται, διασφαλίζοντας πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση και κάλυψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης