Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 2,5% για το πετρέλαιο - Στα 82 δολ. κινείται το Brent στα 77 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 2,5% για το πετρέλαιο - Στα 82 δολ. κινείται το Brent στα 77 δολ. το αργό

Ο ΟΠΕΚ+ να εξετάσει εάν θα προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές τον Νοέμβριο

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν περισσότερο από 2%, κτη Δευτέρα, καθώς αναμένονται περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ τις επόμενες εβδομάδες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύονταν 2,8% στα 82,84 δολάρια το βαρέλι στις 18:34 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate ενισχυόταν 2,62% στα 77,85 δολάρια.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα του Δεκεμβρίου με WTI λήγουν αργότερα τη Δευτέρα. Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιανουαρίου έφθασαν τα 77,83 $.

Και τα δύο συμβόλαια διαμορφώθηκαν κατά 4% υψηλότερα την Παρασκευή, αφού τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι η ομάδα παραγωγών, που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πρόκειται να εξετάσει εάν θα προβεί σε πρόσθετες περικοπές στην προσφορά κατά τη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι άμεσες διαφορές για το Brent και το WTI υποχώρησαν στο contango την περασμένη εβδομάδα. Σε μια αγορά contango, οι άμεσες τιμές είναι χαμηλότερες από αυτές των επόμενων μηνών, σηματοδοτώντας επαρκή προσφορά.

«Υπό το πρίσμα της εξάλειψης των ταύρων του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, κάποιο είδος ανταπόκρισης ήταν επικείμενο από τον όμιλο παραγωγών (ΟΠΕΚ)», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.

«Εάν συμφωνηθούν πρόσθετες περικοπές, αναμένεται βραχυπρόθεσμη ώθηση των τιμών, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός της στις τιμές φαίνεται αμφίβολος, καθώς η επιβολή και η τήρηση θα είναι το κύριο ζήτημα».

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης το ρωσικό εμπόριο αργού πετρελαίου αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τρία πλοία που έχουν στείλει αργό Sokol στην Ινδία.

Την Παρασκευή, η Μόσχα ήρε την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες προμήθειες καυσίμου κινητήρα. Αυτό έγινε μετά την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν από αμερικανικές εταιρείες αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο κέρδος σε τρεις εβδομάδες σύμφωνα με την Baker Hughes. Ο αριθμός εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμεύει ως πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, τα διυλιστήρια πετρελαίου των ΗΠΑ πρόκειται να ενισχύσουν την παραγωγή κατά 559.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) αυτή την εβδομάδα καθώς βγαίνουν από τη φθινοπωρινή προγραμματισμένη συντήρηση για να αφήσουν εκτός λειτουργίας μόλις 264.000 bpd, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IIR Energy τη Δευτέρα.

Στη Μέση Ανατολή, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνταν στον πολιορκημένο θύλακα της Γάζας πλησιάζει περισσότερο παρά τις σκληρές μάχες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης