Ενέργεια

Birol στο Euronews Business: Γιατί κινδυνεύουν ενεργειακά οι αναπτυσσόμενες χώρες

Birol στο Euronews Business: Γιατί κινδυνεύουν ενεργειακά οι αναπτυσσόμενες χώρες
Σχετικά με την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, «η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, απέχουν πολύ από το σημείο που θα έπρεπε να είναι»

Είναι ακόμα επιτεύξιμοι οι στόχοι για το κλίμα; Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αποκαλύπτει στο Euronews Business εάν πιστεύει ότι η μετάβαση στο καθαρό μηδέν έως το 2050 είναι πραγματικά δυνατή.

The Big Question, μια ολοκαίνουργια σειρά από το Euronews Business, όπου εξετάζονται βασικά ζητήματα από ηγέτες και τους ειδικούς του κλάδου. Ο Dr Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) τόνισε ότι οι κλιματικοί στόχοι βρίσκονται ακόμη σε καλό δρόμο. «Ο ενεργειακός μας κόσμος το 2030, μόνο σε επτά χρόνια από τώρα, θα είναι πολύ διαφορετικός σε σύγκριση με αυτό που έχουμε σήμερα» είπε μεταξύ άλλων.

Στην τελευταία έκθεση World Energy Outlook, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ο IEA τόνισε ότι η παγκόσμια ζήτηση για τα τρία ορυκτά καύσιμα: πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας θα κορυφωθεί έως το 2030. Ενώ η χρήση άνθρακα αρχίζει να μειώνεται απότομα μετά το 2030, η χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου θα παραμένουν κοντά στα επίπεδα αιχμής για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Fatih Birol, προανήγγειλε ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχιστεί κανονικά ρε ενεργειακό επίπεδο.

Τι περιορίζει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια;

Στο παρελθόν, ο ΙΕΑ είχε επικριθεί επειδή δεν έλαβε αυστηρότερη στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Αν και η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ήταν αναμφισβήτητη, αυτή ήταν επίσης η στιγμή που το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχε μειωθεί αρκετά ώστε να έχει πλέον όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό νόημα. Από το 2021, οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια συνέχισαν να αυξάνονται. Όταν υπογράφηκε για πρώτη φορά η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις ανήλθαν στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ) με τα μισά να δαπανώνται σε ορυκτά καύσιμα και τα άλλα μισά σε καθαρή ενέργεια.

Σήμερα, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δαπανώνται ακόμη για ορυκτά καύσιμα, αλλά η επένδυση σε καθαρές ενέργειες έχει αυξηθεί στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επένδυσης γίνεται κυρίως στην προηγμένη οικονομία, καθώς και στην Κίνα.

Σχετικά με την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, «η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, απέχουν πολύ από το σημείο που θα έπρεπε να είναι».

Υπό τον φόβο της ανόδου των τιμών

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αύξηση των τιμών.

«Φοβάμαι ότι οι τιμές μπορεί να ανέβουν ξανά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες που εισάγουν πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Αυτές, περισσότερο από τις ευρωπαϊκές χώρες, ανησυχούν πολύ περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες χώρες, γιατί στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ιαπωνία, οι χώρες έχουν τους οικονομικούς μύες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές αν οι τιμές αυξηθούν περαιτέρω», πρόσθεσε.

Ηλιακή εναντίον Πυρηνικής - Ποιο είναι το μέλλον της ενέργειας;

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει θέμα διχασμού μεταξύ των χωρών, αλλά και μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Για τη Γαλλία, η πυρηνική ενέργεια είναι το κλειδί για τον ενεργειακό εφοδιασμό της, ενώ η Γερμανία επέλεξε να κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της έως το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης