Ενέργεια

Montel: Τα νέα «δικαιώματα» του Acer στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ

Montel: Τα νέα «δικαιώματα» του Acer στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ
Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα παραμείνουν αποκλειστικά υπεύθυνες για την επιβολή των κανόνων κατά της χειραγώγησης και της κατάχρησης και για την επιβολή τυχόν προστίμων για παράβαση τους

Ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της ΕΕ Acer θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί επιτόπιες επιθεωρήσεις για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με ύποπτη χειραγώγηση της αγοράς στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας που συμφωνήθηκε από τους νομοθέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Montel, o Acer θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις επιτόπιων επιθεωρήσεων και τα αιτήματα για πληροφορίες.

Ωστόσο, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα παραμείνουν αποκλειστικά υπεύθυνες για την επιβολή των κανόνων κατά της χειραγώγησης και της κατάχρησης και για την επιβολή τυχόν προστίμων για παράβαση τους.

Τι προβλέπεται

Το προσχέδιο συμφωνίας δίνει στον Acer το δικαίωμα να διερευνά υποθέσεις όπου ύποπτη παράνομη δραστηριότητα επηρεάζει τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ και να δίνει προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να προβάλουν αντιρρήσεις εντός τριών μηνών στην έρευνα του Acer σε τέτοιες υποθέσεις, εάν οι ίδιοι είχαν επισήμως ανοίξει ή διενεργήσει έρευνα με βάση τα ίδια γεγονότα.

Traders εκτός ΕΕ

Συμμετέχοντες στην αγορά εκτός ΕΕ – η οποία περιλαμβάνει τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο – θα πρέπει να ορίσουν έναν αντιπρόσωπο σε μια χώρα της ΕΕ όπου διαπραγματεύονται ενεργά χονδρικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτός ο αντιπρόσωπος θα πρέπει να έχει εξουσιοδότηση να ενεργεί για λογαριασμό του συμμετέχοντος στην αγορά και να μπορεί να διασφαλίζει την «αποτελεσματική και έγκαιρη συμμόρφωσή του» με τις αποφάσεις και τα αιτήματα για πληροφορίες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ή του Acer.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης