Ενέργεια

Με χαμηλές τιμές θα "εξοφλούνται" οι ρευματοκλοπές - Αυστηροποίηση με φυλάκιση και αποζημίωση του ΔΕΔΔΗΕ

Με χαμηλές τιμές θα

Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως το συνδυασμό των ποινών που επιβάλλονται και προβλέπουν προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή και φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια

 

Σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς καλούνται να πληρώσουν τη ρευματοκλοπή οι παρανομούντες και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως κεντρικό στόχο του να μειώσει το φαινόμενο που υπολογίζεται ότι κοστίζει περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στο σύνολο των καταναλωτών, δεν φαίνεται επί του παρόντος να αναθεωρεί τις αποφάσεις που προσδιορίζουν την τιμή του ρεύματος όταν αυτό έχει κλαπεί.

Η μέση λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες που έχει κοπάσει η ενεργειακή, είναι της τάξης των 25 λεπτών/KWh.

Την ίδια ώρα και με βάση το θεσμικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε το 2018, σε περίπτωση ρευματοκλοπής ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει την ενέργεια που έχει καταναλωθεί χωρίς να έχει καταγραφεί χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης. Η ενέργεια αυτή χρεώνεται με βάση σχετική απόφαση της ΡΑΕ στα 15 λεπτά/KWh και προσαυξάνεται κατά 70% στα 25,5 λεπτά/KWh για τις περιπτώσεις των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών.

Κερδισμένοι οι παραβάτες

Με άλλα λόγια η ρευματοκλοπή «συμφέρει» αφού ακόμη και να διαπιστωθεί ότι ο καταναλωτής που έχει παρανομήσει απλώς πληρώνει το ρεύμα σε τιμή αγοράς, ενώ εάν δεν επιβεβαιωθεί πληρώνει πολύ χαμηλότερη τιμή από τον συνεπή καταναλωτή. Θα πρέπει λοιπόν το ΥΠΕΝ που αναζητεί τρόπους μείωσης της τελικής τιμής του ρεύματος για τους συνεπείς καταναλωτές να επανεξετάσει το ζήτημα των χρηματικών ποινών καθώς η αγορά έχει αλλάξει πλήρως από το 2018 όταν διαμορφώθηκε το πλαίσιο που εφαρμόζει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές.

Βεβαίως το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει επίσης ότι οι παραβάτες επιβαρύνονται με το κόστος αποζημίωσης του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το είδος παροχής, από 300 έως 370 ευρώ χωρίς αντικατάσταση μετρητή και από 425 έως 750 ευρώ με αντικατάσταση μετρητή.

Σε περίπτωση μη καταβολής του οφειλόμενου ποσού εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (ή μη καταβολής δόσης αφού γίνονται και διακανονισμοί μέχρι και 12 μηνών για ποσά πάνω από 4.800 ευρώ) ο ΔΕΔΔΗΕ διακόπτει την παροχή και δεν την επανασυνδέει μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του ποσού.

Πάντως το ΥΠΕΝ προχωρεί στην αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται στις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών. Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως το συνδυασμό των ποινών που επιβάλλονται και προβλέπουν προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή, φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια, αλλά και αφαίρεση της άδειας τους ηλεκτρολόγου που εμπλέκεται.

Στις 13.000 υπολογίζονται οι ρευματοκλοπές

Οι ρευματοκλοπές υπολογίζονται πλέον στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στις 13.000 ετησίως.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπεται:

  • Εκτός των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης έως τρία έτη, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
  • Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
  • Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων .
  • Η είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης