Ενέργεια

Η Vitol αγόρασε τα πρατήρια καυσίμων της BP στην Τουρκία και μερίδιο στον τερματικό σταθμό ATAS

Η Vitol αγόρασε τα πρατήρια καυσίμων της BP στην Τουρκία και μερίδιο στον τερματικό σταθμό ATAS

θα επεκτείνει το τουρκικό δίκτυο λιανικής κατά 770 πρατήρια σε περισσότερες από 2.700 τοποθεσίες

 

Η Petrol Ofisi της Vitol συμφώνησε να αγοράσει τα πρατήρια καυσίμων της BP στην Τουρκία, καθώς ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος trader πετρελαίου στον κόσμο αυξάνει το στοίχημά του στα κατάντη περιουσιακά στοιχεία επενδύοντας στο μεγαλύτερο δίκτυο τροφοδοσίας καυσίμων της χώρας σύμφωνα με το Bloomberg.


Η θυγατρική της Vitol θα επεκτείνει το τουρκικό δίκτυο λιανικής κατά 770 πρατήρια σε περισσότερες από 2.700 τοποθεσίες. Η συμφωνία, την οποία οι εταιρείες αναμένουν να αποκτήσει ρυθμιστική έγκριση το 2024, περιλαμβάνει επίσης το μερίδιο της BP στον τερματικό σταθμό πετρελαίου ATAS Anadolu Tasfiyehanesi. Οι όροι της εξαγοράς δεν αποκαλύφθηκαν.

Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα οίκων διαπραγμάτευσης commodity που διοχετεύουν τεράστια κέρδη λόγω της πρόσφατης αστάθειας της αγοράς ενέργειας σε περιουσιακά στοιχεία που αναμένεται να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους για τα επόμενα χρόνια. Για τη Vitol, η συμφωνία επεκτείνει το στοίχημά της στη ζήτηση βενζίνης στις αναδυόμενες αγορές, ακόμη και όταν ο κλάδος των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στρέφεται στα ηλεκτρικά οχήματα.

Επένδυση στην Νότια Αφρική

Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Engen στη Νότια Αφρική και θα συγχωνεύσει την εταιρεία με την επιχείρηση Vivo Energy που δραστηριοποιείται στην υποσαχάρια Αφρική. Στην Αυστραλία, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Viva Energy, η οποία διαχειρίζεται καταστήματα λιανικής με το σήμα της Shell καθώς και διυλιστήριο πετρελαίου.

«Με τον νεαρό πληθυσμό της και τις δυνατότητες ανάπτυξης», πιστεύουμε στο μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Vitol, Chris Bake, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Petrol Ofisi.

Το μερίδιο τερματικού ATAS δίνει επίσης στον trader πρόσθετο βάρος στις περιφερειακές αγορές πετρελαίου. Η Vitol είναι ένας σημαντικός αγοραστής αργού πετρελαίου που φτάνει στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του αγωγού CPC.

Η BP ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι η απόφαση είναι στα πλαίσια της στρατηγικής αναθεώρησης των δραστηριοτήτων της στα καύσιμα στην Τουρκία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι άλλες δραστηριότητες της BP στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών Castrol, BTC και TANAP, δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης