Ενέργεια

Energy Aspects: Η Σ. Αραβία είναι πιθανό να συνεχίσει τις περικοπές έως το 1ο τρίμηνο του 2024

Energy Aspects: Η Σ. Αραβία είναι πιθανό να συνεχίσει τις περικοπές έως το 1ο τρίμηνο του 2024

Η επόμενη υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου για να συζητηθούν οι προοπτικές της αγοράς

 

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, αναμένεται να επεκτείνει τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο, αν όχι το πρώτο εξάμηνο του 2024, δήλωσε η Amrita Sen, συνιδρυτής της Energy Aspects την Τετάρτη.

Οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου δεν είναι αρκετά χαμηλές για να πιέσουν τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους τους, γνωστούς ως OPEC+, να βαθύνουν τις περικοπές της προσφοράς το 2024, δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς δεν είναι αρκετά αδύναμα για να το δικαιολογήσουν.

Η επόμενη υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου για να συζητηθούν οι προοπτικές της αγοράς.

Οι τιμές του μπρεντ υποχώρησαν λίγο κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, λόγω των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση, παρά τη στήριξη από τις περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αύξησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου για φέτος και το επόμενο έτος παρά την βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες.

Άρση κυρώσεων

Η Ουάσιγκτον άρει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, η οποία αναμένεται να βελτιώσει τις προμήθειες βαρέος πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε βάρος της Κίνας, ενώ το πετρέλαιο από τη Ρωσία και το Ιράν συνέχισαν να εξάγονται παρά τις κυρώσεις.

«Το πρόβλημα παραμένει η υποκείμενη διχοτόμηση με τις πολιτικές των ΗΠΑ», δήλωσε η Sen στη σύνοδο κορυφής FT Asia Commodities στη Σιγκαπούρη.

«Θέλουν πράγματι να μειώσουν τα έσοδα για τη Ρωσία χωρίς να διαταράξουν τις ροές».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε ειδοποιήσεις την Παρασκευή σε εταιρείες διαχείρισης πλοίων ζητώντας πληροφορίες για 100 πλοία που υποπτεύεται ότι παραβιάζουν τις δυτικές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters.

Η κίνηση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο βήμα του είδους της από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέβαλαν ανώτατο όριο τιμών με στόχο τον περιορισμό των εσόδων από το πετρέλαιο ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Για το Ιράν, η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Energy Aspects καθώς ο παραγωγός του ΟΠΕΚ εξάγει ρεκόρ όγκους πετρελαίου στην Κίνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης