Διεθνή

Τι επιδιώκει ο Μπάιντεν στην συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ εν μέσω των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Γάζα

Τι επιδιώκει ο Μπάιντεν στην συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ εν μέσω των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Γάζα
Για πολλούς μήνες αξιωματούχοι των ΗΠΑ έθεταν τις βάσεις για τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Σι

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ελπίζει να φύγει από τη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σήμερα Τετάρτη, έχοντας θέσει τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας σε πιο σταθερές βάσεις μετά από μήνες έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, αναφέρει το CNN.

Με τις συγκρούσεις να μαίνονται στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, και καθώς προετοιμάζεται να αγωνιστεί για επανεκλογή, ο Μπάιντεν ελπίζει να αποτρέψει την «έκρηξη» άλλης κρίσης. Δεν θέλει μόνο να αποδείξει στους Αμερικανούς –αλλά και απευθείας στον Σι– γιατί μια βελτιωμένη σχέση με το Πεκίνο είναι προς το συμφέρον όλων.

Πριν από τις συνομιλίες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν προσεκτικοί στη διαχείριση των προσδοκιών, λέγοντας ότι δεν περίμεναν μακρύ κατάλογο αποτελεσμάτων ή ακόμη και κοινή δήλωση ηγετών, όπως συνηθίζεται μετά τις συνόδους κορυφής μεταξύ των ηγετών.

Αντίθετα, ο πρωταρχικός στόχος των συνομιλιών φάνηκε να είναι η αποκατάσταση των δίαυλων επικοινωνίας, κυρίως μέσω του στρατού, για να αποφευχθεί το είδος της εσφαλμένης επικοινωνίας ή του εσφαλμένου υπολογισμού που φοβούνται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση.

Ο Μπάιντεν είπε πριν από την αναχώρησή του για την Καλιφόρνια ότι θα όριζε την επιτυχία της συνεδρίασης ως επιστροφή σε μια «κανονική πορεία» με την Κίνα. Είπε ότι αυτό περιλάμβανε «αντιστοιχία, τη δυνατότητα να σηκώνουμε το τηλέφωνο και να μιλάμε ο ένας στον άλλον εάν υπάρχει κρίση, να είμαστε σε θέση να βεβαιωθούμε ότι οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να έχουν επαφή μεταξύ τους».

Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έθεταν τις βάσεις για τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Σι. Με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τρεις φορές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι έχουν ταξιδέψει όλοι στο Πεκίνο.


Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης