Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall: Άνοδος 1,9% για τον S&P, 2,3% για τον Nasdaq - Άνοδος στις μετοχές ΑΠΕ

Wall: Άνοδος 1,9% για τον S&P, 2,3% για τον Nasdaq - Άνοδος στις μετοχές ΑΠΕ

498 μονάδες πάνω ο Dow

 

Άνοδος στη Wall Street την Τρίτη, καθώς η αγορά ενθουσιάσθηκε από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ενίσχυσαν την ελπίδα ότι η Federal Reserve θα ολοκληρώσει την εκστρατεία της για αύξηση των επιτοκίων.


Ο Dow Jones σημείωσε άλμα 498 μονάδων, ή 1,43% στις 34.827 μονάδες.
Ο S&P 500 έκανε ράλι 1,91% στις 4.495 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,54% στις 645,88 μονάδες.
Ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,37% στις 14.094 μονάδες.

Τα κέρδη της Τρίτης προστέθηκαν σε μια ήδη εντυπωσιακή απόδοση αυτόν τον μήνα για τις μετοχές. Ο S&P 500 και ο Dow ενισχύθηκαν κατά 7,3% και 5,5%, αντίστοιχα, τον Νοέμβριο. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 9,6%.

Στην οικονομία, στο 3,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, υποχωρώντας από το 3,7% του Σεπτεμβρίου, ενώ σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε αμετάβλητος.
Ο δείκτης ενέργειας υποχώρησε κατά 4,5% για το 12μηνο που έληξε τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό ήταν 2,5% χαμηλότερο σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο 3,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022, με τη μηνιαία ένδειξη να αυξάνεται κατά 0,3%.
Advertisement

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, σημείωσε άνοδο 4% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο.

Μετά την έκθεση, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Fed-funds έχουν αφαιρέσει κάθε πιθανότητα επιτοκιακής αύξησης τον Δεκέμβριο, από πιθανότητες 14% πριν.
«Αυτή είναι η έκθεση πρόκειται να προκαλέσει σοβαρές συζητήσεις για πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους πρώτους έξι μήνες του επόμενου έτους» δήλωσε ο Sonu Varghese, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στον Όμιλο Carson.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, η οποία συγκλόνισε τους επενδυτές μετοχών σκαρφαλώνοντας πάνω από 5% τον Οκτώβριο, υποχώρησε κάτω από το 4,5%.


Άνοδος στις μετοχές ΑΠΕ

Κορυφαίο στο ράλι μετοχών την Τρίτη ήταν το Technology Select Sector SPDR Fund, το οποίο παρακολουθεί τις μετοχές τεχνολογίας στον S&P 500. Το αμοιβαίο κεφάλαιο σημείωσε ρεκόρ με επικεφαλής τη Microsoft καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στον κλάδο που επλήγη περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων. Οι μετοχές της Tesla κέρδισαν περισσότερο από 4%.

Τραπεζικές μετοχές όπως η Bank of America και Wells Fargo ενίσχυσαν την ελπίδα ότι η οικονομία θα μπορούσε να παρακάμψει μια ύφεση.

Μετοχές του Home Depot, οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 6% με καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου, οδήγησαν τα κέρδη για τον Dow. Η Enphase Energies, η Boston Properties και η SolarEdge Technologies —η καθεμία με άνοδο άνω του 9%— οδήγησαν τον S&P υψηλότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης