Ενέργεια

Γερμανία: Εγγυήσεις 7,5 δισ. ευρώ για την Siemens Energy

Γερμανία: Εγγυήσεις 7,5 δισ. ευρώ για την Siemens Energy
Η απόφαση του Βερολίνου να παρέμβει αντικατοπτρίζει την άποψή του για τη Siemens Energy, ως κατασκευαστή ζωτικού εξοπλισμού για τη μετάβαση της χώρας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποφάσισε να στηρίξει τη Siemens Energy με εγγυήσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως μέρος μιας συμφωνίας με άλλους ενδιαφερόμενους για να βοηθήσει τον προβληματικό κατασκευαστή στροβίλων να εκπληρώσει το βιβλίο παραγγελιών του.

Η εμβάθυνση των προβλημάτων στην εταιρεία και η επακόλουθη κίνηση της S&P να μειώσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου σε BBB-, μόλις μια βαθμίδα πάνω από τα junk, τον Ιούλιο έκανε τις τράπεζες πιο απρόθυμες να παρέχουν εγγυήσεις.

Η Siemens Energy τον Οκτώβριο αποκάλυψε συνομιλίες με την κυβέρνηση, τις τράπεζες και την πρώην μητρική εταιρεία Siemens AG σχετικά με τις εγγυήσεις για έργα και ομόλογα εγγύησης που απαιτούνται για τη διαφύλαξη του βιβλίου παραγγελιών της εταιρείας ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση του Βερολίνου να παρέμβει αντικατοπτρίζει την άποψή του για τη Siemens Energy, ως κατασκευαστή ζωτικού εξοπλισμού για τη μετάβαση της χώρας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Οι εγγυήσεις αποτελούν μέρος ενός πακέτου συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε με ιδιωτικές τράπεζες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και θα επιβάλει επίσης παύση στα μερίσματα και τα μπόνους υψηλότερου επιπέδου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

Οι ιδιωτικές τράπεζες αναμενόταν να παράσχουν στη Siemens Energy εγγυήσεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εταιρεία θα αναζητούσε άλλα 3 δισεκατομμύρια από άλλες πηγές, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από την τελική υπογραφή όλων των μερών.

Έργα για την ενεργειακή μετάβαση

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη σαφή υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς τη Siemens Energy και τη δέσμευση για ταχεία υλοποίηση έργων για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε η Siemens Energy σε δήλωση.

«Θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στις 15 Νοεμβρίου».

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Siemens AG είπε ότι εργαζόταν για την εξεύρεση λύσης και θα μοιραστεί περαιτέρω λεπτομέρειες σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι μετοχές της Siemens AG σημείωσαν άνοδο 2,7% στις 15:17 GMT κατά τη συμφωνία, ενώ οι μετοχές της Siemens Energy αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Το Reuters ανέφερε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία για την κάλυψη των εγγυήσεων, βοηθώντας τις μετοχές του ομίλου να ανακάμψουν μετά τα νέα για τις συζητήσεις που ώθησαν τη μετοχή σε ιστορικό χαμηλό τον περασμένο μήνα.

Η Siemens AG, η οποία απέκλεισε τη Siemens Energy το 2020, αναμένεται επίσης να παράσχει υποστήριξη αγοράζοντας το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου 24% που κατέχει η Siemens Energy στη Siemens Ltd, μια ινδική κοινοπραξία, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η Siemens AG θα πληρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για περίπου το 18% της Siemens Ltd, η οποία θα ανέβαζε το δικό της μερίδιο στην κοινοπραξία σε περίπου 70%, ανέφεραν οι πηγές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann είχε υπερασπιστεί τη συμφωνία πριν από την ανακοίνωση.

«Δεν πρόκειται για το ότι το κράτος σώζει με κάποιο τρόπο μια εταιρεία χωρίς επιχειρηματικό μοντέλο, μια κατεστραμμένη εταιρεία», είπε ο Μπούσμαν σε συνέντευξή του στο RTL και το ntv. Ο Buschmann τόνισε ότι η συμφωνία δεν περιελάμβανε επιδοτήσεις. «Δεν πρόκειται για μετρητά, είναι για εγγυήσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης