Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Γερμανία: Πακέτο 12 δισ για στήριξη του ενεργειακού κόστους στην βιομηχανία

Γερμανία: Πακέτο 12 δισ για στήριξη του ενεργειακού κόστους στην βιομηχανία
Η ελάφρυνση θα ανέλθει σε έως και 12 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο το επόμενο έτος
Η γερμανική κυβέρνηση κατέληξε σε πενταετή συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιομηχανίας ενόψει των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς εντείνει τις προσπάθειες για να σταματήσει τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με το Reuters η ελάφρυνση θα ανέλθει σε έως και 12 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο το επόμενο έτος, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας το πακέτο «πολύ καλά νέα».

Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner ανέφερε στη δήλωση ότι η στήριξη θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της πέδησης του χρέους της Γερμανίας.

Η συμφωνία, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Handelsblatt, έρχεται μετά από μήνες διαμάχης εντός του συνασπισμού για το πώς θα διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας, αφού η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας απότομα υψηλότερα.

Αν και η κυβέρνηση εισήγαγε ανώτατα όρια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου πέρυσι για να θωρακίσει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, κορυφαίες εταιρείες στη Γερμανία λένε ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Τα μέτρα στο νέο πακέτο περιλαμβάνουν μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας στο ελάχιστο επίπεδο που επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις μεταποιητικές εταιρείες, καθώς και αύξηση και παράταση για πέντε χρόνια της αποζημίωσης που λαμβάνουν 350 εταιρείες που ανταγωνίζονται διεθνώς και κινδυνεύουν περισσότερο να μετεγκατασταθούν.

«Είναι σημαντικό ότι έχουμε βρει έναν κοινό δρόμο με τον οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας - από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως τις μεγάλες εταιρείες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Οι οικονομολόγοι χαιρέτησαν σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία, η οποία βοήθησε στην άνοδο των μετοχών γερμανικών χημικών εταιρειών όπως η BASF και η Wacker Chemie κατά 3,3% και 5,3%, αντίστοιχα, έως τις 12:38 GMT.

Ωστόσο, το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) αμφισβήτησε εάν το πακέτο θα επιτύχει πλήρως τους στόχους του.

«Η μικρή επέκταση και, κυρίως, η σταθεροποίηση της αντιστάθμισης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους κλάδους εξαιρετικά ενεργοβόρου», ανέφερε.

«Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν το πακέτο θα είναι τελικά επαρκές για να διασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρο τον κλάδο».

Ενισχύεται η ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

Η πρόταση για ενίσχυση των εξουσιών των ρυθμιστικών αρχών, που περιέχεται σε μια τροπολογία στον ενεργειακό νόμο της Γερμανίας, εγκρίθηκε χάρη στην υποστήριξη των βουλευτών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, παρά την αντίθεση των συντηρητικών. Τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, τα Länder, θα συζητήσουν την πρόταση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν απαιτείται η συγκατάθεσή τους για την ψήφιση του νόμου σύμφωνα με το euractiv.

Η προτεινόμενη τροπολογία διαγράφει δύο παραγράφους που υποβάλλουν τη ρυθμιστική αρχή σε εντολές από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα μπορέσει επιτέλους να αλλάξει τα τέλη πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, επριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Με περισσότερους από 800 διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας (DSOs), η Γερμανία βλέπει έντονες διακυμάνσεις στα τοπικά τέλη δικτύου, με τους καταναλωτές στο Βορρά να χρεώνουν επιπλέον για την πρόσβαση στο δίκτυο, παρόλο που συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από αιολική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης