Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις για την ζήτηση για το 2023

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις για την ζήτηση για το 2023

Παραμένουν οι ανησυχίες για τη ζήτηση ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, βοηθούμενες από τα ανοδικά σχόλια του ΟΠΕΚ, αν και οι νέες ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα περιόρισαν τα κέρδη.

Περί τις 18:50 ώρα Ελλάδας το αμερικανικό αργό διαπραγματεύονταν 1,31% πάνω στα 78,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχυόταν κατά 1,29% στα 82,49 δολάρια το βαρέλι.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δημοσίευσε την τελευταία μηνιαία έκθεσή του νωρίτερα τη Δευτέρα και αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση αργού για το 2023 στα 2,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 2,44 εκατομμύρια βαρέλια.

Η ομάδα των μεγάλων προμηθευτών εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου παραμένουν ισχυρά παρά τα «υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα», προσθέτοντας ότι ενώ οι τιμές σημείωσαν πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό οφείλεται κυρίως σε κερδοσκοπική συμπεριφορά.

Η έκθεση καταδίκασε επίσης την υπερβολική απαισιοδοξία για την απόδοση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας, λέγοντας ότι οι κινεζικές εισαγωγές αργού παραμένουν «πολύ υγιείς».

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν περίπου 4% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας το πρώτο σερί απωλειών τριών εβδομάδων από τον Μάιο, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην επιβράδυνση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ενώ περιορίσθηκαν οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές της προσφοράς από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, δημοσίευσε μια σειρά από αδύναμα οικονομικά νούμερα την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας τους φόβους για υποχώρηση της ζήτησης.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι η ζήτηση θα μειωθεί.

Το επόμενο έτος, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο η σύνοδος του ΟΠΕΚ

Η προσοχή θα επικεντρωθεί σύντομα στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων, μιας ομάδας γνωστής ως OPEC+, στις 26 Νοεμβρίου, με τους traders να θέλουν να μάθουν εάν η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να παρατείνει την εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που θα λήξει στις το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο αναμένονται την Τρίτη, μια ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της Fed στη μάχη της να διατηρήσει τη μείωση του πληθωρισμού από τα υψηλά πολλών δεκαετιών του περασμένου έτους.

Τα σήματα από αξιωματούχους της Federal Reserve ενίσχυσαν το δολάριο τελευταία, επιβαρύνοντας την αγορά αργού καθώς ένα ισχυρότερο νόμισμα των ΗΠΑ καθιστά το εμπόρευμα πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης