Περιβάλλον

Bloomberg: Οι κρυμμένες... λεπτομέρειες στην μείωση των εκπομπών άνθρακα των τραπεζών

Bloomberg: Οι κρυμμένες... λεπτομέρειες στην μείωση των εκπομπών άνθρακα των τραπεζών

 Στις υποσημειώσεις αποκαλύπτεται ότι οι εκπομπές τους έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω τεχνικών παραγόντων εκτός του ελέγχου τους

 

Επιφανειακά, η Deutsche Bank, η Citigroup και η Mizuho Financial φαίνεται να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι τρεις τράπεζες (μαζί με τους περισσότερους από τους ομοτίμους τους) έχουν δεσμευτεί να εξαλείψουν τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές - τη ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου που επιτρέπονται από το δανεισμό και τις επενδύσεις τους - ξεκινώντας από τους ισολογισμούς με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα. Στις εκθέσεις βιωσιμότητας που δημοσιεύθηκαν φέτος, και οι τρεις τράπεζες ανέφεραν ότι αυτοί οι αριθμοί είχαν μειωθεί — σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά.

Ωστόσο, στις υποσημειώσεις, αποκαλύπτεται ότι οι εκπομπές τους έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω τεχνικών παραγόντων εκτός του ελέγχου τους.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Deutsche Bank ανέφερε ότι οι εκπομπές που σχετίζονται με τον δανεισμό της σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα είναι πολύ πιο κοντά στον στόχο της για το 2030 για μείωση των χρηματοδοτούμενων εκπομπών από τον κλάδο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο. Η Γερμανική τράπεζα ανέφερε ότι η μείωση «εξηγείται κυρίως» από τρεις παράγοντες, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν η μείωση του μεγέθους των χαρτοφυλακίων δανείων μετά τον τερματισμό των σχέσεων με Ρώσους πελάτες. Ωστόσο, πρόσθετοι παράγοντες ήταν οι αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και η αυξανόμενη αγοραία αξία των πελατών της σε ορυκτά καύσιμα.

Η Deutsche Bank, μαζί με τις περισσότερες άλλες τράπεζες, υπολογίζει τους αριθμούς των χρηματοδοτούμενων εκπομπών χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν από το Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF). Αυτή η μεθοδολογία απαιτεί από τις τράπεζες να λογοδοτούν για ένα μέρος των ετήσιων εκπομπών των εταιρειών στις οποίες δανείζουν και στη συνέχεια να υπολογίζουν τον λεγόμενο συντελεστή απόδοσης για κάθε δάνειο.

Αυτά αντιπροσωπεύουν την αναλογία μεταξύ του ανεξόφλητου ποσού του δανεισμού (ο αριθμητής) και της αξίας της εταιρείας που χρηματοδοτείται (ο παρονομαστής). Το τελευταίο εκφράζεται ως το EVIC ή η εταιρική αξία, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών του αντίστοιχου πελάτη.

Χρηματοδοτούμενες εκπομπές

Καθώς οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ωθούν προς τα πάνω τις αποτιμήσεις των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, οι τράπεζες φαίνεται να προκαλούν λιγότερη ζημιά αφού η χρηματοδότησή τους παραμένει η ίδια. Το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας γράφει σε μια έκθεση με τίτλο Carbon Conundrum, ότι αυτό «σημαίνει ότι το μερίδιο μιας τράπεζας στις εκπομπές του πελάτη μπορεί να μειωθεί, παρόλο που η χρηματοδότηση προς τον πελάτη δεν άλλαξε».

Ο Jörg Eigendorf, επικεφαλής βιωσιμότητας της Deutsche Bank, παραδέχεται ότι ο υπολογισμός πίσω από τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές "χρειάζεται σίγουρα περισσότερη δουλειά για να γίνει καλύτερος - αλλά είναι ο καλύτερος δείκτης που έχουμε αυτή τη στιγμή και μας βοηθάει τρομερά να διαχειριστούμε τον προϋπολογισμό μας για άνθρακα".

Ο Eigendorf είπε ότι η τράπεζα ήταν διαφανής εξηγώντας τους λόγους για τις μετακινήσεις στους αριθμούς εκπομπών τους. «Η βασική πηγή αβεβαιότητας» στις γνωστοποιήσεις χρηματοδοτούμενων εκπομπών δεν προέρχεται από τα EVIC αλλά μάλλον από το σύνολο των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των εκπομπών για εταιρείες που δεν τα αποκαλύπτουν, λέει.

Όταν η Citigroup ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία χρηματοδοτούμενων εκπομπών της τον Μάρτιο, η τράπεζα ανέφερε σε μια έκθεση ότι «μια σειρά από σημαντικές μεταβλητές δημιουργούν αστάθεια από έτος σε έτος στα αναφερόμενα στοιχεία και διαστρεβλώνουν τις ουσιαστικές αναλύσεις της προόδου της απαλλαγής από τον άνθρακα των πελατών».

Η Citigroup ανέφερε ότι μια «αναντιστοιχία δεδομένων», όπου οι εταιρείες ενέργειας έκλεισαν το 2021 με υψηλότερες αποτιμήσεις μετά από ένα έτος μειωμένης παραγωγής και εκπομπών, είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα αναφερόμενα στοιχεία για τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές του 2022.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι τα δεδομένα εκπομπών θα δείξουν αμέσως μια ευθεία γραμμή από το τρέχον ενεργειακό μας σύστημα σε ένα απανθρακοποιημένο», δήλωσε ο Val Smith, επικεφαλής βιωσιμότητας της τράπεζας. «Αναμένουμε ότι τα δεδομένα εκπομπών θα συνεχίσουν να βελτιώνονται καθώς προχωράμε σε αυτό το μονοπάτι».

Μειώσεις παραγωγής

Η ιαπωνική Mizuho ανέφερε μείωση 29% στις απόλυτες εκπομπές από τους πελάτες της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2021 σε σχέση με τα βασικά επίπεδα του 2019. Η πτώση συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με τις μειώσεις της παραγωγής που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19 και «μια μείωση του μεριδίου δανείου της Mizuho ως ποσοστό της εταιρικής αξίας που σχετίζεται με την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς».

Εκπρόσωπος της Mizuho είπε ότι «οι χρηματοδοτούμενες εκπομπές από μόνες τους μπορεί να μην αξιολογήσουν επαρκώς τις προσπάθειες των εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τη μετάβαση». Ως εκ τούτου, ενδέχεται να απαιτούνται "συμπληρωματικές μετρήσεις", όπως δεδομένα που παρέχονται από πελάτες σχετικά με την ετοιμότητά τους για μετάβαση.

Η μεθοδολογία PCAF, η οποία έγινε γρήγορα το πρότυπο του κλάδου, συμφωνήθηκε στα τέλη του 2020. Ένα χρόνο αργότερα, δημιουργήθηκε η Net Zero Banking Alliance, ωθώντας τις περισσότερες μεγάλες δυτικές τράπεζες να δεσμευτούν για μείωση των χρηματοδοτούμενων εκπομπών τους.

Όλα αυτά είναι μια σχετικά νέα πειθαρχία, επομένως «οι επενδυτές δεν πρέπει να λαμβάνουν τις εκπομπές που χρηματοδοτούνται σε επίπεδο χαρτοφυλακίου στην ονομαστική τους αξία», δήλωσε ο Xinxin Wang, εκτελεστικός διευθυντής για την έρευνα για το περιβάλλον, την κοινωνική και διακυβέρνηση και τις κλιματικές λύσεις στην MSCI Inc.

Άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Agricole SA στη Royal Bank of Canada, έχουν επισημάνει την εγγενή αστάθεια των αριθμών λόγω της χρήσης του EVIC στη μεθοδολογία υπολογισμού. Υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης ή προσαρμογής του EVIC.

Η PCAF είπε ότι οι εταιρείες που αναφέρουν χρηματοδοτούμενες εκπομπές χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία της μπορούν να εφαρμόσουν «διορθώσεις» στον υπολογισμό EVIC για να αποφύγουν διακυμάνσεις στις τιμές της αγοράς, αν και προειδοποίησε ότι οι ασυνεπείς προσεγγίσεις σε αυτές τις προσαρμογές ενδέχεται να μειώσουν τη συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών εταιρειών.

Η Angélica Afanador, εκτελεστική διευθύντρια του PCAF, σημείωσε ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να επιλέξουν να περιγράψουν την έννοια των αριθμών και την αιτία πίσω από τις αλλαγές των εκπομπών από έτος σε έτος».

Ωστόσο, ακόμη και με όλες τις ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια, οι χρηματοδοτούμενες εκπομπές παραμένουν η βασική μέτρηση με την οποία οι εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι μπορούν να μετρήσουν την πρόοδο των τραπεζών όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Και μέχρι να εμφανιστεί κάτι καλύτερο, οι επενδυτές θα πρέπει να μάθουν πώς να διαβάζουν μια αποκάλυψη χρηματοδοτούμενων εκπομπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης