Ενέργεια

Montel: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης ως τον Μάρτιο του 2024

Montel: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης ως τον Μάρτιο του 2024
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι κυβερνήσεις μπορούν «σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό την επιφύλαξη αυστηρών διασφαλίσεων» να παρέχουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ενέργειας δημόσιες εγγυήσεις

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν την χορήγηση της κρατικής επιδότησης για τρεις μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2024 βάσει προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την συγκράτηση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Όπως αναμεταδίδει το Montel, αυτό θα κάλυπτε τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην κάλυψη μέρους του πρόσθετου κόστους.

Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ φαινόταν να έχουν σταθεροποιηθεί πρόσφατα καθώς υποχώρησε ο κίνδυνος ελλείψεων στον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενέχουν κινδύνους.

«Παραμένει ουσιαστική αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα. Αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να προκαλεί έντονες ανησυχίες για τους καταναλωτές και τις εταιρείες στην ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Didier Reynders.

Η ΕΚ δεν πρότεινε την παράταση των προσωρινών κανόνων για τις κρατικές εγγυήσεις για τη στήριξη της ρευστότητας στο εμπόριο ενέργειας. Αυτά πρόκειται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι κυβερνήσεις μπορούν «σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό την επιφύλαξη αυστηρών διασφαλίσεων» να παρέχουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ενέργειας δημόσιες εγγυήσεις.

Μάλιστα, οι προσωρινοί κανόνες που επιτρέπουν την έκτακτη κρατική βοήθεια τέθηκαν σε ισχύ τον Μάρτιο του 2022 ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσαν στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα  να «δράσουν γρήγορα» για να βοηθήσουν τις εταιρείες που επηρεάστηκαν από τις «εξαιρετικά μεγάλες και απροσδόκητες» αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Οι κανόνες επέτρεψαν στις κυβερνήσεις «να παρέχουν έγκαιρη, στοχευμένη και αναλογική υποστήριξη σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη», ανέφερε η EC.Είπε ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει τις προτάσεις της για παράταση της χορήγησης βοήθειας για υψηλές τιμές ενέργειας «τις επόμενες εβδομάδες», λαμβάνοντας υπόψη τυχόν σχόλια από τις εθνικές κυβερνήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης