Ενέργεια

Η 27ετής συμφωνία της Sinopec για LNG με την Qatar Energy

Η 27ετής συμφωνία της Sinopec για LNG με την Qatar Energy
Oι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν στη δεύτερη φάση του έργου φυσικού αερίου στο North Field, το οποίο θα προμηθεύει 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως στη Sinopec

Η κρατική κινεζική εταιρεία Sinopec ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε νέα 27ετή συμφωνία προμήθειας και αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Qatar Energy.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν στη δεύτερη φάση του έργου φυσικού αερίου στο North Field, το οποίο θα προμηθεύει 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως στη Sinopec. Η κινεζική εταιρεία είπε επίσης ότι θα λάβει μερίδιο 5% στην κοινοπραξία.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στην China International Import Expo στη Σαγκάη, είναι η τρίτη μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας μεταξύ της Sinopec και της Qatar Energy, του κορυφαίου προμηθευτή LNG στον κόσμο.

Συνολικά, η νέα αυτή μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ της Sinopec και της Qatar Energy όχι μόνο εξασφαλίζει την προμήθεια LNG της Κίνας, αλλά ενισχύει επίσης τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και ενισχύει τη δέσμευση της Κίνας για καθαρότερες και πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον «χορό» των μελλοντικών προσφορών

Σημειώνεται ότι πολλές παγκόσμιες ενεργειακές εταιρείες συμμετέχουν στην επέκταση και κλειδώνουν τη μελλοντική προσφορά. Τις τελευταίες εβδομάδες, τρεις ευρωπαϊκές supermajor έκλεισαν επίσης μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας LNG από το διευρυμένο North Field με την QatarEnergy.

Η TotalEnergy υπέγραψε τη συμφωνία της με την εταιρεία του Κατάρ στις αρχές Οκτωβρίου, κλείνοντας ετήσια προσφορά 3,5 εκατομμυρίων τόνων LNG για μια περίοδο 27 ετών, αρχής γενομένης από το 2026. Η γαλλική εταιρεία συμμετέχει επίσης στο έργο επέκτασης.

Η Shell, η οποία έχει επίσης μερίδιο στο έργο επέκτασης του North Field, υπέγραψε δύο συμφωνίες με την QatarEnergy για την προμήθεια 3,5 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, επίσης για 27 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026 όταν ολοκληρώνεται η επέκταση. Η τρίτη μεγάλη που εξασφάλισε μακροπρόθεσμο εφοδιασμό πέραν του 2050 ήταν η ιταλική Eni, η οποία θα αρχίσει να λαμβάνει έως και 1 εκατομμύριο τόνους LNG του Κατάρ από το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης