Ενέργεια

Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ): Προχειρότητα και ανεπάρκεια στις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ

Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ): Προχειρότητα και ανεπάρκεια στις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ
Μεγάλος αριθμός τέτοιων έργων κατατάσσεται σε χαμηλότερη κατηγορία όσον αφορά στις δυνητικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις

Δήλωση με αιχμές κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πολιτική του στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, μετά τη σχετική απόφαση του ΣΤΕ, έκανε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Ζαμπάρας.

Αναλυτικά η δήλωση του Μιλτιάδη Ζαμπάρα:
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις πρακτικές που ακολουθεί εδώ και τέσσερα χρόνια στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ μόνο εμπόδια δημιουργεί στην ανάπτυξή τους. Οι κ. Χατζηδάκης το 2020 και στη συνέχεια ο κ. Ταγαράς το 2022 με πρόχειρες Υπουργικές Αποφάσεις έδωσαν τη δυνατότητα ένας μεγάλος αριθμός έργων ΑΠΕ να κατατάσσεται σε χαμηλότερη κατηγορία όσον αφορά στις δυνητικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό φαίνεται ότι οδήγησε στην κατάτμηση έργων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άρα και ο σκόπελος της αδειοδότησης.

Με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι «απλοποιήσεις» των κ.κ. Χατζηδάκη και Σκρέκα «συνιστούν μεταβολή επί το δυσμενέστερον” και ακυρώνει τις σχετικές προβλέψεις. Άμεση συνέπεια, είναι ότι περί τα 150 έργα στερούνται πλέον ορθής περιβαλλοντικής αξιολόγησης και αδειοδότησης, και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει η υλοποίησή τους.

Το να παραβιάζει ένα κράτος το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις Συνταγματικές Διατάξεις δεν είναι ούτε απλοποίηση ούτε επιτάχυνση, αλλά προχειρότητα και ανεπάρκεια.

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το επιτελικό της κράτος στηρίζουν μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη τις ΑΠΕ. Και ότι η δήθεν απλοποίηση όχι μόνο δεν επιταχύνει, αλλά αντίθετα ναρκοθετεί την ανάπτυξή τους.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρη: οι ΑΠΕ είναι το ενεργειακό μέλλον της χώρας, όμως η ανάπτυξή τους χρειάζεται ξεκάθαρους, σταθερούς και βιώσιμους κανόνες, που να συμβαδίζουν με την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.  Χρησιμοποιώντας την επιστήμη με όρους διαφάνειας, οφείλουμε να εγγυηθούμε στις τοπικές κοινωνίες και στη χώρα μια δίκαιη πράσινη μετάβαση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι και που το όφελος θα είναι για όλους.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης