Η Orsted σταματά 2 υπεράκτια αιολικα έργα στις ΗΠΑ - Παρουσίασε ζημιές 6 δισ. δολ.

Η Orsted σταματά 2 υπεράκτια αιολικα έργα στις ΗΠΑ - Παρουσίασε ζημιές 6 δισ. δολ.

Η κορυφαία εταιρεία ΑΠΕ υπέστη απομείωση 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Orsted που θεωρείται ο κορυφαίος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών έργων στον κόσμο, διέκοψε την Τετάρτη 1/11/2023 την ανάπτυξη δύο έργων τέτοιου τύπου στις ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι οι σχετικές ζημιές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 39,4 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (5,58 δισεκατομμύρια δολάρια).

Συγκεκριμένα θα σταματήσει τα έργα Ocean Wind 1 και 2 των 2.248 μεγαβάτ (MW) στο Νιου Τζέρσεϊ ως μέρος μιας συνεχιζόμενης αναθεώρησης του χαρτοφυλακίου υπεράκτιων αιολικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μετοχή, η οποία είχε υποχωρήσει περίπου 40% από τον Αύγουστο, υποχώρησε ακόμη 22% στις αρχές του εμπορίου.

Η Orsted αύξησε αυτόν τον αριθμό σε 28,4 δισεκατομμύρια κορώνες και γνωστοποίησε ότι οι διατάξεις σχετικά με την ακύρωση των δύο έργων θα ανέλθουν σε 8 έως 11 δισεκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο.

«Οι σημαντικές δυσμενείς εξελίξεις από τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, που οδήγησαν σε καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του έργου και τα αυξανόμενα επιτόκια μας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper.

Η δανέζικη εταιρεία επισήμανε τον Αύγουστο ότι θα μπορούσε να δει απομειώσεις στις ΗΠΑ 16 δισεκατομμυρίων κορωνών (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) λόγω ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, του αυξημένου κόστους δανεισμού και της έλλειψης νέων φορολογικών πιστώσεων.


Απομειώσεις από BP και Norway's Equinor

Την Τρίτη 31/10/2023, η BP προχώρησε σε απομείωση 540 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο σε αιολικά έργα, αφού αξιωματούχοι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης απέρριψαν αίτημα για καλύτερους όρους για να αντικατοπτρίζουν αυτό που η γνωστή εταιρεία καυσίμων αποκάλεσε «πληθωριστικές πιέσεις και επιτρεπόμενες καθυστερήσεις».

Η Norway's Equinor (συνεργάτης της BP σε αυτές τις υπεράκτιες αιολικές εξελίξεις στη Νέα Υόρκη), έκλεισε απομείωση αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τα έργα την Παρασκευή.


Υπό αμφισβήτηση τα σχέδια του Μπάιντεν για υπεράκτια αιολικά

Το αυξανόμενο κόστος από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις αυξήσεις επιτοκίων και τις καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και πολλών πολιτειών για χρήση υπεράκτιων αιολικών για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης