Ενέργεια

Δεν ανησυχεί για τις τιμές φυσικού αερίου το ενεργειακό επιτελείο - Εξασφαλισμένη η επάρκεια

Δεν ανησυχεί για τις τιμές φυσικού αερίου το ενεργειακό επιτελείο -  Εξασφαλισμένη η επάρκεια

Oι εκτιμήσεις ΥΠΕΝ, Ξιφαρά και Τσάφου

 

Στο καλό σενάριο σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου τον επερχόμενο χειμώνα ποντάρει η κυβέρνηση.

«Έχουμε υποτιμήσει την προοπτική να μειωθούν οι τιμές και να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στο Athens Investment Forum, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, επικαλέστηκαν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς δηλαδή τη ζήτηση που είναι πτωτική και εκτίμησαν ότι ακόμη και με έναν πολύ ψυχρό χειμώνα η επάρκεια φυσικού αερίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένη αφού η πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου προσεγγίζει το 100%.

Γεωπολιτική αστάθεια και futures

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη μπορεί να βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας που επιβαρύνει τα σενάρια εξέλιξης των τιμών, ωστόσο όπως εξήγησε, τα μελλοντικά συμβόλαια (futures) διαμορφώνονται ενσωματώνοντας τόσο το κακό, όσο και το καλό σενάριο. «Με άλλα λόγια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας αυτά που προβλέπουν τα futures, έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν ως προς το κακό σενάριο».

Πράγματι τα συμβόλαια του TTF έκλεισαν χθες με πτώση 9,6% στα 47,9 ευρώ/MWh για τον Δεκέμβριο και αντίστοιχα με πτώση 9,3% στα 49,64 ευρώ/ ΜWh για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου 2024 κάτω από τα 50 ευρώ/MWh.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τσάφος σημείωσε ότι πράγματι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερο από τις άλλες περιοχές του κόσμου για να προμηθευτεί LNG, όμως οι προοπτικές εξέλιξης των τιμών εδράζονται σε μια στιβαρή βάση, που δεν είναι άλλη από τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει εξασφαλίσει πριν ακόμη αρχίσει ο χειμώνας.
Όπως εκτίμησε ο κ. Τσάφος, «ακόμη και αν επιβεβαιωθεί πλήρως το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η Ευρώπη ζήσει έναν πολύ βαρύ χειμώνα, η βιομηχανική παραγωγή αυξηθεί και παράλληλα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση φυσικού αερίου, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να αδειάσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου».
«Τα θεμελιώδη μεγέθη μιλούν για αποκλιμάκωση των τιμών, αν και η ενεργειακή αγορά είναι πράγματι μια πολύ νευρική» κατέληξε ο κ. Τσάφος.

Τα μακροχρόνια συμβόλαια εξασφαλίζουν την ασφάλεια εφοδιασμού

Αντιστοίχως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς μίλησε για την ασφάλεια εφοδιασμού που εξασφαλίζουν στην Ελλάδα τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας που διαθέτει η ΔΕΠΑ. Όπως είπε η ΔΕΠΑ είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που διαθέτει μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, διάρκειας πέντε και δέκα χρόνων τα οποία ενδεχομένως δεν είναι ανταγωνιστικά σε επίπεδο τιμών με τη spot αγορά, αλλά διασφαλίζουν την επάρκεια εφοδιασμού.

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών ο κ. Ξιφαράς σημείωσε την υπερεπάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι traders πλέον αποθηκεύουν το απόθεμα τους σε αποθήκες της Ουκρανίας. Μάλιστα περιέγραψε ότι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 10 πλοία μεταφοράς LNG βρίσκονται κοντά στην Ευρώπη που περιμένουν να ξεφορτώσουν καύσιμο.

Η ζήτηση, όπως είπε, δεν μπορεί να απορροφήσει το αέριο που κυκλοφορεί στην αγορά και πρόσθεσε ότι αν δεν έλθει πολικός χειμώνας θα πρέπει να δούμε τις τιμές να πέφτουν.

Μάλιστα σημείωσε ότι η τιμή του πετρελαίου δεν ανέβηκε πάνω από το όριο των 100 δολ το βαρέλι, παρά την κρίση, ενώ εκτίμησε πως και στο αέριο δεν θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές. Στη συνέχει σημείωσε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2023 μειώθηκε έως και 17% γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν καταναλώνει αέριο και ως εκ τούτου δεν θα δούμε υψηλές τιμές.
«Βεβαίως και υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά ειδικά σε περιόδους αστάθειας και κρίσης, κατέληξε ο κ. Ξιφαράς, αλλά κάποτε θα πρέπει να επέλθει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης».

www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης