Ενέργεια

REUTERS: Η PetroChina αναμένει αύξηση 10% στη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο

REUTERS: Η PetroChina αναμένει αύξηση 10% στη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο

Ενισχύθηκε στην εγχώρια ανάπτυξη καυσίμων τους τελευταίους μήνες

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Κίνας και γενικότερα της Ασίας η οποία είναι η θυγατρική της κρατικής China National Petroleum Corporation, σημείωσε ετήσια αύξηση 4,3% στην παραγωγή του αργού κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2023 και αύξηση 6,1% στην παραγωγή φυσικού αερίου, σύμφωνα με το REUTERS.

Παρότι η PetroChina πραγματοποίησε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πρώτο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους, η υψηλότερη εγχώρια ζήτηση καυσίμων της επέτρεψε να αυξήσει την παραγωγή και να ενισχύσει τα καθαρά κέρδη.

Οι συνολικές πωλήσεις καυσίμων αυξήθηκαν 13,4% σε ετήσια βάση, με τις εγχώριες πωλήσεις να αυξάνονται κατά 17%, καθώς η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε προσωρινά τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Κίνας.

Η αύξηση 10% που αναμένει η PetroChina στη ζήτηση καυσίμων της χώρας αυτό το τρίμηνο θα προέλθει από ένα χαμηλό επίπεδο σύγκρισης με το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2022, όταν η Κίνα βρισκόταν ακόμα υπό αυστηρά lockdown Covid που περιορίζουν την κινητικότητα και τα ταξίδια και επιβαρύνουν την οικονομία.

Η Κίνα σημείωσε ενίσχυση της εγχώριας ανάπτυξης καυσίμων τους τελευταίους μήνες παρά την αδύναμη πρόωρη έναρξη της επαναλειτουργίας.

Ωστόσο, την Τρίτη 31/10/2023, οι φόβοι για επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα επανεμφανίστηκαν μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο. Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) έπεσε σε έδαφος συρρίκνωσης τον Οκτώβριο, στο 49,5 από 50,2 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης