Ενέργεια

Ολοκληρώθηκε η φάση δοκιμών του FSRU της Κύπρου στα ναυπηγεία της Cosco

Ολοκληρώθηκε η φάση δοκιμών του FSRU της Κύπρου στα ναυπηγεία της Cosco
Σύμφωνα με τη ΔΕΦΑ, η εταιρεία αναμένει πλέον το έργο να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους

Το μετατρεπόμενο FSRU Etyfa Prometheas χωρητικότητας 137.000 cbm, το οποίο θα εξυπηρετεί τον πρώτο τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG Κύπρου στον Βασιλικό, ολοκλήρωσε τις δοκιμές του φυσικού αερίου στην Κίνα, σύμφωνα με την Cosco Shipping Heavy Industry στη Σαγκάη.

Η CHI Shanghai, η μονάδα της Cosco Shipping, ανέφερε σε δήλωση ότι αυτή είναι η πρώτη δοκιμή φυσικού αερίου που πραγματοποιείται από την εταιρεία. Το FSRU ρυμουλκήθηκε αργά μακριά από την προβλήτα του CHI Σαγκάη στις 16/10. Πριν από αυτό, το CHI Shanghai διοχέτευσε LNG στο πλοίο για έξι ημέρες στην προβλήτα του ναυπηγείου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών φυσικού αερίου, το FSRU επέστρεψε στην βάση του στις 27 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της πρώτης εγκατάστασης εισαγωγής LNG στον Βασιλικό τον Ιούλιο του 2020.

Η Εταιρεία Υποδομής Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), μονάδα της ΔΕΦΑ, υπέγραψε στο παρελθόν σύμβαση EPCOM (μηχανικός, προμήθεια, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση) με κοινοπραξία για το έργο.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την κρατική China Petroleum Pipeline Engineering, μια μονάδα CNPC, Metron Energy Applications, Hudong-Zhonghua και Wilhelmsen Ship Management.Εκτός από το μετασκευασμένο FSRU, το έργο περιλαμβάνει μια προβλήτα, έναν αγωγό και άλλες χερσαίες και υπεράκτιες σχετικές υποδομές στον Βασιλικό.

Από εκεί, το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται σε παραθαλάσσιες υποδομές με συνδέσεις με το ενεργειακό δίκτυο της χώρας κυρίως για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Η ETYFA της ΔΕΦΑ αναμενόταν προηγουμένως να ξεκινήσει το έργο εισαγωγής LNG για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι του 2022, αλλά το έργο έχει καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τη ΔΕΦΑ, η εταιρεία αναμένει πλέον το έργο να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.Πρόσφατες τοπικές αναφορές αναφέρουν επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να ναυλώσει το FSRU στην Adnoc των ΗΑΕ ή σε κάποια άλλη εταιρεία στο μεταξύ μέχρι να είναι έτοιμη η υποδομή εισαγωγής LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης