Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ προς ΣΕΒ: Με επιπλέον επιδότηση η προσθήκη μπαταρίας για να σωθούν τα PPA - Χωρίς απάντηση ο βουλγαρικός φόρος

ΥΠΕΝ προς ΣΕΒ: Με επιπλέον επιδότηση η προσθήκη μπαταρίας για να σωθούν τα PPA - Χωρίς απάντηση ο βουλγαρικός φόρος

Πράσινο φως για αντιστάθμιση του κόστους εκπομπών CO2 στο 15% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων για την περίοδο 2021 -30

 

Σχετικά Άρθρα
Με σχετική ικανοποίηση αλλά και έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας, απεχώρησε η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ από τη χθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα.

Ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης φέρεται να δεσμεύτηκε στην αντιπροσωπεία του ΣΕΒ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, για κάποια μόνο από τα αιτήματα που του τέθηκαν και να άφησε ανοιχτά πολύ σημαντικά αιτήματα που συνδέονται με το κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας ζήτημα του ενεργειακού κόστους.

Ο υπουργός φέρεται να είπε ναι στην αύξηση της αντιστάθμισης του κόστους εκπομπών CO2 για τα έτη 2021-2030, στο 15% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων από το 11% σήμερα, κίνηση που φαίνεται να ικανοποιεί τον κλάδο παρ ότι είχε υποβάλλει αίτημα για αύξηση 17% κατ ελάχιστον.

Ικανοποίηση έφερε στην πλευρά της βιομηχανίας και η ενημέρωση από τον υπουργό για την υποβολή εκ μέρους του στην Κομισιόν του μηχανισμού ενίσχυσης των επιλέξιμων βιομηχανιών με 50 ευρώ τη μεγαβατώρα καθώς και η στήριξή του για την δημιουργία ενός μηχανισμού αποζημίωσης διαθεσιμότητας ευέλικτης ζήτησης για τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ τι έγραφε χθες (30/10) το WEN

Τι θα γίνει με τα PPAs

Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα των PPAs της βιομηχανίας με παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Ο υπουργός φέρεται να επιμένει στην υποχρέωση προσθήκης μπαταρίας, επικαλούμενος την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου. Εμφανίστηκε μάλιστα πρόθυμος να επιδοτήσει το επιπλέον κόστος και να βρει μια λύση για να μην επηρεαστούν τα ήδη υπογεγραμμένα PPAs με μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις (Βιοχάλκο, Τιτάν και Αγέτ Ηρακλής).

Η Επιτροπή του ΣΕΒ πάντως υποστήριξε ότι «οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας παραμένουν ιδιαίτερα κοστοβόρες χωρίς σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» και προέταξε ως επιβεβλημένη για την δημιουργία ηλεκτρικού χώρου, την επιτάχυνση των έργων υποδομών και διασυνδέσεων.


Προϋπόθεση η επάρκεια

Προβληματισμό προκάλεσε στην αντιπροσωπεία του ΣΕΒ η τοποθέτηση του υπουργού στο αίτημα της κατάργησης του έκτακτου τέλους 5% που επιβλήθηκε πέρυσι στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Ο υπουργός συνάρτησε τη διαχείριση του αιτήματος με την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο. Εάν υπάρχει επάρκεια μπορώ να το καταργήσω, εάν όχι θα διατηρηθεί ως κίνητρο για την μείωση της ζήτησης, φέρεται να είπε. Δεν έδειξε επίσης να συμμερίζεται την αγωνία της βιομηχανίας για την επιβάρυνση που θα προκαλέσει σε όλους τους κλάδους αλλά και στους οικιακούς καταναλωτές το «τέλος διέλευσης» (10,2 ευρώ/MWh) που επέβαλε η Βουλγαρία ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή του ΣΕΒ ενημέρωσε τον υπουργό για τις επιπτώσεις και ζήτησε να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για την άρση του, χωρίς όμως να εισπράξει από πλευράς του τέτοια διάθεση. «Είναι αναγκαίο η χώρα μας να θέσει το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, μιας και παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο. Εξάλλου, και άλλες χώρες έχουν ήδη διατυπώσει ανάλογες ενστάσεις» τόνισε η πλευρά του ΣΕΒ.

Παραμένει ο προβληματισμός για το κόστος

Ευχάριστα πάντως εξέπληξε την Επιτροπή πλευρά της βιομηχανίας η ενημέρωση από τον υπουργό ότι δεν θα παρατείνει τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο και για ¨πράσινα» διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης , κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της βιομηχανίας.

Ο προβληματισμός στην πλευρά της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος παραμένει έντονος και μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν νέες ανησυχίες για ανατροπές στις τιμές ενέργειας διεθνώς και πολλά κράτη –μέλη της ΕΕ ήδη λαμβάνουν δραστικότερα μέτρα για την διασφάλιση ανταγωνιστικών και προβλέψιμων τιμών ενέργειας. Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης , ενεργοποιείται Ομάδα Εργασίας, μεταξύ του ΥΠΕΒΝ και της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ που θα επεξεργαστεί περαιτέρω τα ζητήματα που τέθηκαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης