Ενέργεια

Σε άρση του πλαφόν προχωρεί το ΥΠΕΝ - Τι θα προβλέπουν τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1/1/2024

Σε άρση του πλαφόν προχωρεί το ΥΠΕΝ - Τι θα προβλέπουν τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1/1/2024

Οι επιδοτήσεις που θα ισχύσουν από την αρχή του 2024 θα αφορούν τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση

 

Σχετικά Άρθρα
Σε άρση του πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος που επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2022 στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης φαίνεται ότι θα προχωρήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας (ενδεχομένως και αύριο) της παρουσίασης των μέτρων που θα ισχύσουν για την στήριξη των νοικοκυριών μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024 όταν θα πάψει να ισχύει το σύστημα των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος που παράγεται από σύνολο των τεχνολογιών (ΑΠΕ, λιγνίτης, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά), αποτέλεσε το εργαλείο για την παρακράτηση των υπερεσόδων των παραγωγών ρεύματος κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών. Τους τελευταίους μήνες και μετά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου που είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών στην χονδρική αγορά του ρεύματος, ο μηχανισμός του πλαφόν επί της ουσίας αφορούσε μόνο την παραγωγή από ΑΠΕ που με ανώτατη τιμή τα 85 ευρώ/MWh, η οποία έτσι αποτέλεσε τον κύριο «αιμοδότη» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και των επιδοτήσεων.

Μάλιστα η άρση του πλαφόν φαίνεται ότι θα προχωρήσει παρά το γεγονός ότι στο σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, παρέχεται η δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να διατηρήσουν το πλαφόν έως τον Ιούνιο του 2024 στις λεγόμενες υποοριακές τεχνολογίες, δηλαδή στις μονάδες ΑΠΕ.

Μάλιστα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι εξετάζεται η διατήρηση του συγκεκριμένου μέτρου και τα επόμενα χρόνια. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι το φυσικό αέριο καθορίζει τις τιμές χονδρικής σε πολύ μεγάλο ποσοστό παρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να καθορίζει την χονδρική τιμή του ρεύματος έως το 2030 σε ποσοστό 40-60% των ετήσιων ωρών παραγωγής. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη φθάνει το 80%.


Επιστροφή στην κανονικότητα

Πάντως πηγές του υπουργείου Ενέργειας αναφέρουν ότι η άρση του πλαφόν δίνει το στίγμα της επαναφοράς του συνόλου της αγοράς ηλεκτρισμού στην κανονικότητα. Άλλωστε όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές έχει γίνει η άσκηση και τα κονδύλια που πηγαίνουν στο ΤΕΜ από τις δημοπρασίες ρύπων, όπως και η αύξηση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ (ο οποίος καρπώνεται την όποια διαφορά μεταξύ συμβολαιοποιημένων τιμών ΑΠΕ και των τιμών χονδρικής) επαρκούν για την κάλυψη των στοχευμένων πλέον επιδοτήσεων.

Οι επιδοτήσεις που θα ισχύσουν από την αρχή του 2024 θα αφορούν τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση και θα βασιστούν στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης που ισχύει για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα ξύλα, το πέλετ και την τηλεθέρμανση.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την στήριξη των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται οι πολίτες να πληρώσουν ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος από το ΥΠΕΝ διευκρινίζεται ότι αν υπάρξει διεθνής κρίση τιμών διαρκείας, το πλαίσιο των επιδοτήσεων θα επανεξεταστεί.
Πάντως οι επιδοτήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον κ. Σκυλακάκη θα λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών αλλά και τις ενεργειακές ανάγκες, οι οποίες διαφοροποιούνται ανά περιοχή, σε αναλογία με τα ισχύοντα για το επίδομα θέρμανσης.


Έρχεται και το ενιαίο τιμολόγιο

Επίσης ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσει νομθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την υποχρέωση των προμηθευτών να προσφέρουν στους πελάτες τους – πέρα από οποιαδήποτε άλλα τιμολόγια διαθέτουν – ένα ενιαίο τιμολόγιο, το ύψος του οποίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα και θα προκύπτει με βάση ενιαία φόρμουλα (μαθηματικό τύπο) που θα εφαρμόζεται από όλες τις εταιρίες. Η διαφοροποίηση ανά προμηθευτή θα προκύπτει από το περιθώριο κέρδους που θα προσθέτει στη βασική τιμή κάθε εταιρεία, διευκολύνοντας έτσι τη σύγκριση από την πλευρά των καταναλωτών.

Το ενιαίο τιμολόγιο, ή το «τιμολόγιο Σκυλακάκη» όπως το αποκαλεί πλέον η αγορά έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις αφού οι εκπρόσωποι των προμηθευτών υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε ενιαία τιμή και περιορισμό του ανταγωνισμού.

Τέλος μεταξύ των μέτρων που θα συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο πακέτο είναι και η προσπάθεια περιορισμού των ρευματοκλοπών που εκτιμάται ότι επιβαρύνουν το σύνολο των λογαριασμών του ρεύματος σε ποσοστό 4%. Κατά τις πληροφορίες εξετάζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατά προτεραιότητα σε καταναλωτές στους οποίους στο παρελθόν είχε εντοπιστεί ρευματοκλοπή ή επίσης κεντρικά, σε υποσταθμούς σε περιοχές όπου υπήρχαν αυξημένα κρούσματα στο παρελθόν.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προωθούνται ευρείες διασταυρώσεις ως προς την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Τέλος, για τους πολύτεκνους προωθείται η επαναφορά του ειδικού μειωμένου τιμολογίου που ίσχυε ως το 2018, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένα όρια κατανάλωσης σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται για τα τιμολόγια των ευάλωτων καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης