Στα 350 MW το λειτουργικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της HelleniQ Energy μετά την εξαγορά στην Κύπρο - Στα 4,1 GW το pipeline

Στα 350 MW το λειτουργικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της HelleniQ Energy μετά την εξαγορά στην Κύπρο - Στα 4,1 GW το pipeline
Τα νέα πάρκα θα λειτουργήσουν σταδιακά, μέσα στους επόμενους 5 μήνες

Ένα ακόμη βήμα για την επίτευξη του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ σε έργα ΑΠΕ της τάξεως του 1GW έως το 2025 και 2GW έως το 2030, προχώρησε η HelleniQ Energy με την εξαγορά έξι φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 26 MW, στην Κύπρο.
Παράλληλα με την κίνηση αυτή αύξησε τη συνολική ισχύ του χαρτοφυλακίου της σε έργα ΑΠΕ στην Κύπρο στα 40 MW, ενώ ο όμιλος διαθέτει πλέον στην Ελλάδα και το εξωτερικό περισσότερα από 350 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία και 700 MW σε προχωρημένη φάση ανάπτυξης και ένα φιλόδοξο pipeline έργων, της τάξης των 4,1 GW.

Έτσι έως το 2025, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των EBITDA της HelleniQ Energy θα προέρχονται από τη δραστηριότητα των ΑΠΕ.
Η νέα εξαγορά στην Κύπρο έγινε μέσω της θυγατρικής του ομίλου HELLENiQ Renewables και συνιστά την πέμπτη κατά σειρά διεθνή επένδυση σε έργα ΑΠΕ και τη δεύτερη που πραγματοποιείται στην κυπριακή αγορά. Η συγκεκριμένη επένδυση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πρόσθετη ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως των 43 GWh, ανεβάζοντας το σύνολο της ετήσιας παραγωγής σε 68 GWh.

Τα νέα πάρκα θα λειτουργήσουν σταδιακά, μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, και θα ενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό της HELLENiQ Renewables Cyprus. Υπενθυμίζεται ότι η HelleniQ Energy δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στον κλάδο εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σε βιομηχανικούς πελάτες, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΕΚΟ Energy Cyprus.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HelleniQ Energy Ανδρέα Σιάμισιη, η νέα αυτή επένδυση στην Κύπρο εντάσσεται στη στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου «VISION 2025». Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ακόμη ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής ο όμιλος έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε έργα πράσινης ενέργειας. «Οι επενδύσεις αυτές, πέρα από τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, βοηθούν και στην περαιτέρω διεθνοποίηση του ομίλου, που έχει πλέον πάνω από το 50% της δραστηριότητάς του σε χώρες εκτός Ελλάδος» κατέληξε.

Για την υλοποίηση των επενδύσεων της σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα η HelleniQ Energy μέσω της 100% θυγατρικής της HELLENiQ Renewables, έχει υπογράψει συμφωνία – πλαίσιο, ύψους έως 766 εκατ. ευρώ, με την Εθνική και την Eurobank. Η συμφωνία προβλέπει επιμέρους χρηματοδοτήσεις έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με δυνατότητα να ενταχθούν τόσο υφιστάμενα όσο και νέα έργα, απελευθερώνοντας παράλληλα πόρους για τις λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της Κύπρου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ομίλου βρίσκεται και η αγορά της Ρουμανίας όπου έχει συνάψει συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στο νότιο τμήμα της χώρας με συνολική ισχύ 211 MW. Επίσης στα σκαριά βρίσκεται μια δεύτερη εξαγορά στη Ρουμανία που αφορά επίσης την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW. Τέλος σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί μια ακόμη συμφωνία με ξένο όμιλο που θα της εξασφαλίσει συνολικά 800 MW πράσινης εγκατεστημένης ισχύος στη Βαλκανική χώρα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης