Οι μπαταρίες της Amprius κυριαρχούν διεθνώς στην ηλιακή ενέργεια

Οι μπαταρίες της Amprius κυριαρχούν διεθνώς στην ηλιακή ενέργεια

Αποτελούν το μέλλον στην αποθήκευση ενέργειας

Το Bridgestone World Solar Challenge είναι εκδήλωση που διεξάγεται στην Αυστραλία για αυτοκίνητα με ηλιακή ενέργεια, που διανύουν απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από το Ντάργουιν έως την Αδελαΐδα.

Κάθε χρόνο επιδεικνύεται ό,τι πιο πρόσφατο και καλύτερο στην τεχνολογία ηλιακής ενέργειας, μπαταρίας και EV.

Φέτος έγινε κάτι ιδιαίτερο. Τα μόνα 4 αυτοκίνητα με μπαταρίες από την startup μπαταριών της Silicon Valley, Amprius, κέρδισαν τις 4 πρώτες θέσεις.  


Κανόνες

Υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας για να βεβαιωθεί ότι είναι μια δίκαιη και πραγματική δοκιμή για τις νέες τεχνολογίες.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σε αυτούς τους κανόνες, που καλύπτουν τα πάντα (από τον τύπο και το βάρος των μπαταριών μέχρι τον τρόπο λειτουργίας τους).

Για παράδειγμα, υπάρχει ένας κανόνας ότι τα ηλιακά αυτοκίνητα μπορούν να έχουν μόνο 20 κιλά ιόντων λιθίου ή στην περίπτωση του Amprius, κυψέλες Li-Polymer.


Το περιοδικό Cosmos
αναφέρει τα λόγια του υπεύθυνου της εκδήλωσης Κρις Σέλγουντ:

«Οι κανονισμοί μας ορίζουν τα όρια αποθήκευσης της μπαταρίας στην ηλεκτροχημική ένωση. Με αυτή τη νέα τεχνολογία (Amprius) που έχουμε βγει από τη Silicon Valley, είναι ξεκάθαρο ότι η ηλεκτροχημική ένωση εμπίπτει στους κανονισμούς. Το γεγονός ότι υπάρχει περίπου 30% περισσότερη ειδική ενέργεια, λόγω της νανοτεχνολογίας που έχουν χρησιμοποιήσει στην κατασκευή προκάλεσε έκπληξη και ως απόλαυση για όσους μπόρεσαν να την αποκτήσουν».


Τα πλεονεκτήματα της Amprius

Η Amprius διαθέτει μια αξιοσημείωτη ειδική ενέργεια 450 Wh/kg για τις μπαταρίες της θήκης.

Οι αερόψυκτες μπαταρίες στα αυτοκίνητα είχαν χωρητικότητα 8 kWh. Δεδομένου του ορίου βάρους των 20 κιλών για τα πακέτα μπαταριών, αυτό υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ενέργεια που πλησιάζει τα 400 Wh/kg. Αντίθετα η κορυφαία μπαταρία της Tesla εκτιμάται σε περίπου 290 Wh/kg.

Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή πυκνότητα μιας μπαταρίας τόσο περισσότερη ενέργεια έχει ανά λίτρο όγκου.

Εάν η Amprius μπορέσει να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών EV από «εκατοντάδες κύκλους» και εάν η Tesla τις χρησιμοποιήσει, τα αυτοκίνητά τους θα μπορούσαν ρεαλιστικά να έχουν 30% ώθηση στην εμβέλεια.

Το Tesla Model 3 Long Range θα μπορούσε να αλλάξει βήμα από 629 km σε 817 km ανά φόρτιση1.


Σχετικά με την Amprius
Technologies

Η Amprius Technologies ξεκίνησε το 2008 και εδρεύει στην Καλιφόρνια (πάνω από το εργοστάσιο της Tesla), έχει να κάνει με την κατασκευή καλύτερων μπαταριών με άνοδο πυριτίου που αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια ανά κιλό σε σύγκριση με τις συνηθισμένες ανόδους γραφίτη και μπορούν να φορτίζουν και να αποφορτίζονται πιο γρήγορα.

Ο περιοριστικός παράγοντας αυτής της τεχνολογίας φαίνεται να είναι η διάρκεια ζωής του κύκλου, με την Amprius να ισχυρίζεται μόνο «εκατοντάδες κύκλους» με την τρέχουσα τεχνολογία:

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης