Διεθνή

Μέση Ανατολή: Σε τεντωμένο σχοινί με Ιράν

Μέση Ανατολή: Σε τεντωμένο σχοινί με Ιράν
Ο μεγάλος κίνδυνος της εξάπλωσης και η προσπάθεια των ΗΠΑ να τον αποτρέψουν

Aμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί εξέφρασε δημόσια τον αποτροπιασμό του και προσέφερε στήριξη στους Αμερικανούς απέναντι στην Αλ Κάιντα και στους Ταλιμπάν, ορκισμένους εχθρούς της Τεχεράνης.

Η απάντηση της Ουάσιγκτον ήρθε στις 29 Ιανουαρίου 2002, με την ομιλία του Τζορτζ Μπους στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ενωσης». Εκεί, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε την εξωφρενική γεωπολιτική του σύλληψη περί «Αξονα του Κακού», Ιράκ – Ιράν – Βόρειας Κορέας. Βάζοντας σε κοινό παρονομαστή το σιιτικό Ιράν, το κοσμικό Ιράκ (δύο χώρες που είχαν αλληλοσπαραχτεί σε έναν τρομερό οκταετή πόλεμο) και την κομμουνιστική χώρα της Απω Ανατολής, έστειλε προς όλους ένα σαφές μήνυμα: Υστερα από την Καμπούλ, επόμενος σταθμός μας θα είναι η Βαγδάτη, στη συνέχεια η Τεχεράνη και μετά βλέπουμε.

Αποτέλεσμα των δύο ολέθριων πολέμων που εξαπέλυσαν οι νεοσυντηρητικοί του Μπους εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ ήταν να καθηλωθεί για χρόνια, με τεράστιο κόστος, η Αμερική στα ναρκοπέδια της Μέσης Ανατολής και να αναδειχθεί το Ιράν σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη, ισχυρότερη από κάθε άλλη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης