Ενέργεια

Καθαρά κέρδη 9,1 δισ. δολ. για την Exxon(-54%) στο γ΄τρίμηνο του 2023

Καθαρά κέρδη 9,1 δισ. δολ. για την Exxon(-54%) στο γ΄τρίμηνο του 2023

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του αργού και τη ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ

Η Exxon Mobil Corp σημείωσε την Παρασκευή 27/10/2023 κέρδη 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, μείωση περίπου 54% από τα κέρδη ρεκόρ πριν από ένα χρόνο, αλλά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν.

Τα κέρδη του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου των ΗΠΑ επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και τη ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ.

Οι αναλυτές της Wall Street μείωσαν αυτόν τον μήνα τις προοπτικές του τρίτου τριμήνου, αφού η εταιρεία επεσήμανε τα ασθενέστερα κέρδη από τα χημικά και τα περιθώρια διύλισης.

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τον αναλυτή της RBC, Biraj Borkhataria, με ασθενέστερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη διύλιση και τα χημικά.

Τα κέρδη τρίτου τριμήνου ήταν 2,25 δολάρια ανά μετοχή, 12 σεντς κάτω από τη συναίνεση της LSEG για 2,37 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό συγκρίνεται με 4,68 δολάρια το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο, όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέβηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Συμφωνίες λόγω της ανόδου της Exxon

Οι ανοδικές επιδόσεις της Exxon οδήγησαν σε 2 συμφωνίες για όλες τις μετοχές: για την ανταγωνιστική Pioneer Natural Resources από σχιστόλιθο και για τον φορέα εκμετάλλευσης αγωγών άνθρακα Denbury, και οι δύο έκλεισαν καθώς οι μετοχές διαπραγματεύονται κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών.


Αιτίες για τα καλά αποτελέσματα της Exxon

Τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου ωφελήθηκαν από τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου που ήταν κατά μέσο όρο 85,92 δολάρια ανά βαρέλι το τρίμηνο σε σύγκριση με 77,73 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Τα αποτελέσματα υποβοηθήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων, αλλά μετριάστηκαν από τη χημική δραστηριότητα της Exxon, η οποία επλήγη από το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών. Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου της Chemical Products ήταν 249 εκατομμύρια δολάρια, από 828 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο.

Τα ταμειακά της αποθέματα συνέχισαν να αυξάνονται, αυξημένα κατά 10% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αισθανόμαστε πολύ καλά με το υπόλοιπο των μετρητών μας. Μας φέρνει σε καλή θέση να διασφαλίσουμε τελικά ότι έχουμε την ευελιξία που χρειαζόμαστε όταν τελικά ο κύκλος των εμπορευμάτων στραφεί εναντίον μας», δήλωσε η Οικονομική Διευθύντρια, Κάθριν Μίκελς σε συνέντευξή της.

 

Επίτευξη των στόχων της Exxon

Η Μίκελς είπε ότι η εταιρεία διατηρεί τον στόχο παραγωγής των 3,7 εκατομμυρίων boepd για το 2023. Είναι επίσης σε καλό δρόμο να διανείμει 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές φέτος.

Η Exxon το τρίτο τρίμηνο πέτυχε τον στόχο να μειώσει το κόστος της μέχρι το τέλος του έτους κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2019, με περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων μέχρι το τέλος του έτους.

Η Exxon
ξεπέρασε ένα τρίμηνο νωρίτερα τον στόχο εξοικονόμησης κόστους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του έτους έναντι του 2019. Η παραγωγός πετρελαίου τοποθέτησε επίσης τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για ολόκληρο το έτος στην κορυφή της καθοδήγησής της από 23 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία πουλά περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο καθώς επικεντρώνεται σε πιο προσοδοφόρα έργα στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στη Γουιάνα, ενώ πρόσφατα έθεσε προς πώληση το διυλιστήριο της στην Ιταλία.

Η Exxon ολοκλήρωσε επίσης το τρίτο τρίμηνο την πώληση ενός διυλιστηρίου στην Ταϊλάνδη και έλαβε έσοδα 900 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων φέτος στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Mikells δεν προέβλεψε επιτάχυνση των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων μετά την εξαγορά της Pioneer.

Η αμερικανική εταιρεία θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγή της στο Permian σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η υψηλότερη παραγωγή από τη Γουιάνα και το Permian παρείχε μερική αντιστάθμιση στις χαμηλότερες πωλήσεις και εκποιήσεις αργού και φυσικού αερίου, σε σύγκριση με πέρυσι.

Εξαιρουμένων των προσδιορισμένων στοιχείων, τα κέρδη μειώθηκαν 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης