Περιβάλλον

Δ. Αυγερινοπούλου: Υψηλού επιπέδου συναντήσεις στην Αγκόλα, στο πλαίσιο της 147ης Συνέλευσης της IPU

Δ. Αυγερινοπούλου: Υψηλού επιπέδου συναντήσεις στην Αγκόλα, στο πλαίσιο της 147ης Συνέλευσης της IPU
Αντικείμενα συζήτησης η βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών και η γαλάζια οικονομία

Υψηλού επιπέδου συναντήσεις με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος είχε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., στην Αγκόλα κατά τη διάρκεια της 147ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης (IPU), όπου μετέχει ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Αγκόλα, συναντήθηκε με τη Δρ. Κάρμεν Νέτο, Υπουργό Αλιείας και Θαλάσσιων Πόρων της Δημοκρατίας της Αγκόλας, με κύρια αντικείμενα συζήτησης τη βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών και τη γαλάζια οικονομία. Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για την υφιστάμενη νομοθεσία στα δύο κράτη σε σχέση με τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια και την ασφάλεια των τροφίμων, τις Θαλάσσιες Προστατευμένες Περιοχές, καθώς και την απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα από την πλαστική ρύπανση. Η Δρ. Αυγερινοπούλου προσκάλεσε, τέλος, την Υπουργό, Δρ. Νέτο, να συμμετάσχει στο Ocean Conference που θα διεξαχθεί στις 16-17 Απριλίου 2024 στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής συναντήθηκε με την Υπουργό Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Αγκόλας, κα Ana Paula de Carvalho Pereira, με την οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο, τις πολιτικές και τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση μιας από τις σοβαρότερες προκλήσεις της εποχής μας, ήτοι την κλιματική κρίση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς την ιδιαίτερη σημασία που έχει μια αποτελεσματική νομοθεσία για το κλίμα, η οποία αποτελεί τη βάση για τη μείωση των  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 και τη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Επίσης, δεσμεύτηκαν να προβούν σε ανταλλαγή και μεταφορά τεχνογνωσίας για τη διευκόλυνση της δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού παρατήρησης των εκπομπών στην Αγκόλα, ενώ εντόπισαν μια σειρά κοινών ανησυχιών, όπως τη πλαστική ρύπανση, τη διαχείριση των αποβλήτων και την αναδάσωση. Τέλος, η Δρ. Αυγερινοπούλου απηύθυνε πρόσκληση στην Υπουργό Carvalho Pereira να συμμετάσχει στο "Ocean Conference" που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2024 στην Ελλάδα, ενώ προγραμμάτισαν την επόμενη συνάντησή τους που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της COP28 στο Ντουμπάι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης