Χρηματιστήριο & Αγορές

Eurobank Eq: Σύσταση αγοράς για Motor Oil και HelleniQ Energy - EBITDA άνω των 800 εκατ το 2024

Eurobank Eq: Σύσταση αγοράς για Motor Oil και HelleniQ Energy - EBITDA άνω των 800 εκατ το 2024

Στα 9,4 ευρώ αυξάνεται η τιμή στόχος για τη HelleniQ Energy και στα 27,5 ευρώ για την Motor Oil

 

Η αυξανόμενη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα κερδών των ελληνικών εταιριών διύλισης HelleniQ Energy και Motor Oil σε συνδυασμό με την προοπτική διατήρησης των αυξημένων περιθωρίων διύλισης, οδηγούν την Eurobank Equities να αναβαθμίσει την τιμή στόχου και να συστήσει «αγορά» για τις μετοχές των δυο ομίλων.

Στην τελευταία έκθεση της η Eurobank Equities, επισημαίνει τη λειτουργική ανθεκτικότητα που επέδειξαν τα ελληνικά διυλιστήρια το 2023 η οποία όπως αναφέρει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα περιθώρια διύλισης, τα οποία μπορεί να μειώθηκαν σχεδόν 10% σε ετήσια βάση, παρέμειναν όμως σε ισχυρά επίπεδα. Παράλληλα αναφέρει ότι το πλαίσιο στο οποίο κινούνται σήμερα οι μετοχές των δύο ομίλων δείχνει ότι η τρέχουσα αποτίμηση δεν αποτυπώνει την αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα κερδών (15% και 25% για την HelleniQ Energy και τη Motor Oil αντίστοιχα, έως το 2025).
H νέα τιμή στόχος για τη μετοχή της HelleniQ Energy αυξάνεται στα 9,4 ευρώ από 9,2 ευρώ της προηγούμενης εκτίμησης και αντίστοιχα, η τιμή στόχος για τη μετοχή της Motor Oil τοποθετείται στα 27,5 ευρώ από 26,6 ευρώ.

Πάνω από 800 εκατ. τα EBITDA το 2024

Αν και το σκηνικό της παραγωγικής ικανότητας φαίνεται πιο δύσκολο για το 2024, η ζήτηση δεν δείχνει σημεία κάμψης και στο πλαίσιο αυτό η Eurobank αναμένει ότι και οι δύο όμιλοι θα διατηρήσουν τα πρασαρμοσμένα EBITDA πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ το 2024, όταν τα περιθώρια διύλισης διαμορφωθούν σε πιο βιώσιμα επίπεδα, με την προϋπόθεση όμως ότι, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα πέσει σε ύφεση.
Τα περιθώρια διύλισης παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις, ανακάμπτοντας στα 15-20 δολ/βαρέλι το 3ο τρίμηνο του 2023 από το χαμηλό των 5 δολ/βαρέλι το 2ο τρίμηνο του 2023.

Σε γενικές γραμμές τα περιθώρια διύλισης κινούνται σήμερα σε πιο υγιή επίπεδα, από ό,τι αναμενόταν την αρχή της χρονιάς. Η ζήτηση για διυλισμένα προϊόντα έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, τα αποθέματα καυσίμων παραμένουν χαμηλά, το δυναμικό διύλισης συνεχίζει να μειώνεται- μία τάση που παρατηρείται από το 2020- ενώ τα ποσοστά χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού αυξάνονται. Συνολικά, εκτιμάται ότι το 2024 το EBITDA από τη δραστηριότητα διύλισης και για τους δύο ομίλους θα διαμορφωθεί στην κλίμακα των 0,5-0,6 δισ. ευρώ από τα 0,8-0,9 δισ. ευρώ, που είναι η σχετική εκτίμηση για το 2023. Παρά τη μείωση, το προβλεπόμενα επίπεδα για τα EBITDA διύλισης, παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από αυτά των προηγούμενων ετών, όταν είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 0,3 δισ. ευρώ.

Επέκταση σε ΑΠΕ

Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, η HelleniQ Energy επέκτεινε σημαντικά τη λειτουργική της ισχύ σε ΑΠΕ, φθάνοντας στα 356 MW, με το φωτοβολταϊκό έργο της Κοζάνης, ισχύος 204 MW να αποτελεί ορόσημο για την εταιρία, καθώς και τις εξαγορές πάρκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με έναν φιλόδοξο pipeline έργων, της τάξης των 4,1 GW, η HelleniQ Energy έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει τον στόχο της εγκατεστημένης ισχύος του 1GW έως το 2025, οπότε αναμένεται ότι τα EBITDA από τη δραστηριότητα ΑΠΕ θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη Motor Oil, η έκθεση επισημαίνει τη σημαντική αύξηση των εν λειτουργία ΑΠΕ του ομίλου, που έφθασαν στα 772 MW μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Anemos. Μετά την εξαγορά και της Unagi, ο όμιλος διαθέτει σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής ωρίμανσης, έργα ΑΠΕ ισχύος 4,1 GW, πράγμα που καθιστά εφικτό τον επιχειρησιακό στόχο για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ της τάξης των 2 GW έως το 2030. Συνολικά, εκτιμάται ότι το EBITDA από ΑΠΕ της Motor Oil θα ξεπεράσει σταδιακά τα €200 εκατ. έως το 2026, με τη διοίκηση του ομίλου να προβλέπει €300 εκατ. EBITDA από τη δραστηριότητα ΑΠΕ έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης