Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ERT: «Φτωχός συγγενής» η ΕΕ σε οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία (EURACTIV)

ERT: «Φτωχός συγγενής» η ΕΕ σε οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία (EURACTIV)

Υπολείπεται της Κίνας και των ΗΠΑ - Καμπανάκι... κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για τη Βιομηχανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για τη Βιομηχανία (ERT) στο τελευταίο της έγγραφο, ζητώντας μια βαθύτερη ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, μια ένωση κεφαλαιαγορών και καλύτερη κίνητρα για επενδύσεις στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει το EURACTIV.

Η ERT (παλαιότερα γνωστή ως European Round Table of Industrialists), είναι ένας όμιλος 60 μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών που ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της ιδέας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ τη δεκαετία του 1980.

«Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια ανάλυση της κατάστασης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας», δήλωσε στο EURACTIV ο Jean-François van Boxmeer, (πρόεδρος της ERT καθώς και της Vodafone).


Η Ευρώπη μένει πίσω

Η έκθεση της ERT δείχνει ότι η ΕΕ δαπανά στην έρευνα και ανάπτυξη μόνο 2,27% του ΑΕΠ, έναντι 2,40% στην Κίνα, 3,45% στις ΗΠΑ και 4,81% στην Νότια Κορέα.

Επιπλέον, τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς η ΕΕ προσκολλήθηκε σε μακροοικονομικά αντιπαραγωγικές πολιτικές λιτότητας που υποβάθμισαν τις επενδύσεις, ενώ οι άλλοι (ΗΠΑ κλπ) επένδυσαν πιο ενεργά.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Γιάκομπ Βάλενμπεργκ (μέλος της διοικούσας επιτροπής της ERT και πρόεδρος της Investor AB, εταιρείας που κατέχει μεγάλο μερίδιο σε πολλές σκανδιναβικές εταιρείες) λέγοντας ότι «Έχουμε πραγματικό πρόβλημα», είπε στην EURACTIV, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν είχε μια «αίσθηση επείγοντος που πιστεύουμε ότι είναι τόσο σημαντική».

Ως παράδειγμα, έδειξε τον τεχνολογικό ανιχνευτή του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που παρακολουθεί ποιος παράγοντας οδηγεί σε ποιες τεχνολογίες.

Από 44 τεχνολογίες, η Κίνα προηγείται με 37, με τις ΗΠΑ να έρχονται στη δεύτερη θέση.

«Η ΕΕ είναι οδυνηρά απούσα», είπε ο Βάλενμπεργκ.


Η ERT ζητάει από την Κομισιόν να απαλλαγεί από τα εσωτερικά εμπόδια

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ηγηθεί ενός “περιεκτικού προγράμματος” για τη διαμόρφωση μιας κοινής αγοράς σε όλους τους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της ψηφιακής, του κεφαλαίου, του περιβάλλοντος και της άμυνας», αναφέρει το έντυπο της ERT, ελπίζοντας να επηρεάσει το πρόγραμμα της επόμενης Επιτροπής που θα ξεκινήσει τις εργασίες του το φθινόπωρο του 2024.

Η ERT θέλει η Κομισιόν να «αναγκάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να άρουν έγκαιρα τα παράνομα ή παράλογα εμπόδια» στην ενιαία αγορά. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην εναρμόνιση και την απλούστευση των κανόνων αντί να δημιουργεί νέους κανόνες.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ΕΕ βασίζεται τόσο στους κανονισμούς, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι έχει πολύ μικρή δημοσιονομική ισχύ για να λύσει προβλήματα μέσω επιδοτήσεων ή φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ.

 

Κίνητρα καινοτομίας με πρότυπο τον IRA

Εν τω μεταξύ, ο κλάδος ζητά επίσης περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Όπως ο IRA, πρέπει να βάλετε τα χρήματά σας σε αυτές τις επενδύσεις υποδομής που θα χρειαστούν στην Ευρώπη, κυρίως στην ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο van Boxmeer στο EURACTIV, επικρίνοντας την ευρωπαϊκή προσέγγιση, την οποία περιέγραψε ως «χρήματα ελικοπτέρων για μικρές τοπικές πρωτοβουλίες».

Ο τωρινός τρόπος να αφήνουμε τις χώρες της ΕΕ να επιδοτούν τις βιομηχανίες τους μέσω χαλαρών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις φέρνει χώρες όπως η Γερμανία σε πλεονέκτημα, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική δύναμη από τα μικρότερα ή φτωχότερα κράτη μέλη συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Πρόταση για αλλαγή στην Κεφαλαιαγορά της Ευρώπης

Σύμφωνα με την ERT, ένας άλλος τρόπος αύξησης των επενδύσεων θα ήταν η ενίσχυση και η ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Ο Βάλενμπεργκ υποστήριξε ότι μια «βαθιά αγορά επιτοκίων» θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο με την κατάργηση των εσωτερικών φραγμών στις κεφαλαιαγορές.

Μια λιγότερο κατακερματισμένη και πιο ρευστή ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων θα οδηγούσε σε περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να βοηθήσουν στην επίλυση μέρους του προβλήματος καινοτομίας και ανάπτυξης της ΕΕ, σύμφωνα με τον Wallenberg.


Κινήσεις ενόψει του 2024

Ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους, η ERT σχεδιάζει να βγει με πιο λεπτομερή σχέδια για τον τρόπο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία έκθεσης για το μέλλον της ενιαίας αγοράς για τον Μάρτιο του 2024, ενώ ο Μάριο Ντράγκι (πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) ετοιμάζει έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ για τον Ιούνιο του 2024, προσπαθώντας να θέσει τις βάσεις για το επόμενο πρόγραμμα της Επιτροπής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης