Κατάρρευση της μετοχής της Siemens Energy λόγω των ΑΠΕ (Siemens Gamesa)

Κατάρρευση της μετοχής της Siemens Energy λόγω των ΑΠΕ (Siemens Gamesa)

Πτώση 39% των μετοχών της μετά την αναζήτηση εγγυήσεων από τη γερμανική κυβέρνηση

Οι μετοχές της Siemens Energy υποχώρησαν σχεδόν 40% την Πέμπτη 26/10/2023, εξαλείφοντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,16 δισεκατομμύρια δολάρια) από την χρηματιστηριακή της αξία, αφού η εταιρεία δήλωσε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για κρατικές εγγυήσεις μετά από μεγάλες αποτυχίες στο τμήμα αιολικής της.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε επίσης τις συνομιλίες, χαρακτηρίζοντάς τις ως «στενές και αξιόπιστες».

Οι μετοχές της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας υποχώρησαν στα χαμηλά όλων των εποχών (39%) υποδηλώνοντας απώλεια αγοραίας αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Τετάρτη 25/10/2023.

Προβλήματα ποιότητας εμφανίστηκαν φέτος στην αιολική μονάδα Siemens Gamesa της εταιρείας ηλεκτρολογικής μηχανικής, με επίκεντρο τα πτερύγια και τα γρανάζια ρότορα σε νεότερες χερσαίες ανεμογεννήτριες, προκαλώντας την οργή του κορυφαίου μετόχου και πρώην μητρικής Siemens AG.

 

Αίτημα χρηματοδότησης της Siemens Gamesa από την κυβέρνηση λόγω ζημιών δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Siemens Gamesa λόγω του ότι έχει καταγράψει ζημιές δισεκατομμυρίων, φοβάται ότι θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις από τις τράπεζες και προσέγγισε την κυβέρνηση και τη Siemens για να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο εγγύησης, ανέφερε το γερμανικό εβδομαδιαίο επιχειρηματικό ειδησεογραφικό περιοδικό WirtschaftsWoche, το οποίο αποκαλύψε για πρώτη φορά τις συνομιλίες μαζί με το περιοδικό Spiegel.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Siemens Energy αναζητά έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις. Το γερμανικό κράτος θα αναλάβει την ευθύνη για το 80% μιας αρχικής δόσης χρηματοδότησης 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο 20%.

Εκπρόσωπος της Siemens AG, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ κλήθηκε να εγγυηθεί μια δεύτερη δόση από τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Siemens παραμένει βασικός επενδυτής στη Siemens Energy, διατηρώντας μερίδιο 25,1%. Σε δήλωση που επιβεβαιώνει τις συνομιλίες, η Siemens Energy είπε επίσης ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα το 2023 αναμένεται να είναι πλήρως σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες και ότι η Siemens Gamesa εργάζεται για τα ποιοτικά της ζητήματα.


Ο προϋπολογισμός της Siemens και η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης για στήριξη

Δεν σχολίασε τις οικονομικές λεπτομέρειες ενός στοχευμένου πακέτου. Η διαδικασία κατάρτισης προϋπολογισμού της Siemens Energy εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2024 ή συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης από το εκτελεστικό συμβούλιο, ανέφερε. Κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν το μέγεθος ενός πιθανού πακέτου. Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να βοηθήσει τη Siemens Energy, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει επίσης να παίξουν τον ρόλο τους, είπαν.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τη βιομηχανία εν μέσω της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία σε παγκόσμια ηγετική θέση. Τον Αύγουστο, η Siemens Energy δήλωσε ότι τα προβλήματα στην Gamesa θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα διογκώσει την καθαρή της ζημία το 2023 στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από εξαπλάσια από έτος σε έτος.

Το περιοδικό Spiegel επικαλέστηκε πηγές κοντά στην εταιρεία ότι οι απώλειες μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερες. Τα κορυφαία στελέχη της Siemens Gamesa, του μεγαλύτερου κατασκευαστή υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον κόσμο, αντικαταστάθηκαν χωρίς να προκύψουν βελτιώσεις στην κερδοφορία.


Η εκτίμηση της Morgan για την ενεργειακή μετάβαση

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία λειτουργεί 79 εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων γραφείων πωλήσεων και σέρβις, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης και 15 εργοστασίων για την παραγωγή εξαρτημάτων όπως λεπίδες. J. P.

Η Morgan ανέφερε σε σημείωμά της ότι η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων, τα οποία θα φέρουν εμπορικές ευκαιρίες για τη Siemens Energy και τους ομοτίμους του κλάδου.

Οι γραμμές εγγυήσεων που δίνονται στους πελάτες έπρεπε να αυξηθούν ανάλογα, μια αναπτυξιακή J.P. Ο Morgan βλέπει επίσης να κάνει αίτηση για Vestas, Prysmian, Nexans και NKT.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης