Περιβάλλον

FT: Οι περιβαλλοντολόγοι επικρίνουν το σχέδιο της ΕΕ μεταροπής αγωγών φυσικού αερίου σε υδρογόνου

FT: Οι περιβαλλοντολόγοι επικρίνουν το σχέδιο της ΕΕ μεταροπής αγωγών φυσικού αερίου σε υδρογόνου

Θεωρούν ότι ευνοεί τους «γίγαντες» των ορυκτών καυσίμων

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ για επιδοτήσεις σε κρίσιμα έργα υποδομής, έργα αγωγών φυσικού αερίου για μεταφορά υδρογόνου, εξέφρασαν δημόσια περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο λόγος για τον οποίο διαφωνούν είναι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα  ευνοηθούν οι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών αερίων.

Ισχυρίζονται ότι αυτά τα έργα θα έδιναν δικαιολογία στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αγωγούς φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών, συμπεριλαμβανομένων των Food & Water Action Europe και Global Witness, δήλωσαν στους Financial Times ότι η λίστα των έργων περιλαμβάνει αγωγούς ορυκτών καυσίμων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αγωγούς υδρογόνου, κάτι που σημαίνει ότι θα δούλευαν για το συγκεκριμένο αμέταλλο χημικό στοιχείο.

Οι επιδοτήσεις της ΕΕ για το PCI θα μπορούσαν «να παραδοθούν σε πλούσιες εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τη διατήρηση της ρυπογόνου υποδομής φυσικού αερίου», δήλωσε στο FT ο Dominic Eagleton (ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness).

Οι ωφελημένοι

Οι επιχορηγήσεις θα ωφελήσουν επίσης μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Chevron και EQT Corporation, οι οποίοι είναι εταίροι στους κόμβους υδρογόνου στην περιοχή της Appalachia και στην ακτή του Κόλπου στο Τέξας.

Η ΕΕ πρόκειται να συζητήσει και να αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες ποια έργα ενεργειακής υποδομής θα συμπεριλάβει στο λεγόμενο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), τα οποία δικαιούνται στήριξη δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.


Σχέδια της ΕΕ για τις ΑΠΕ

Η στρατηγική της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαμβάνει τη φιλοδοξία να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους και να εισάγει άλλους τόσους ανανεώσιμου υδρογόνου στην ΕΕ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Νωρίτερα φέτος, οι ηγέτες ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης υποσχέθηκαν να μετατρέψουν τη Βόρεια Θάλασσα σε υπεράκτιο ενεργειακό κόμβο δέσμευσης αιολικής ενέργειας, υδρογόνου και άνθρακα.


Οι περιβαλλοντολόγοι κατέκριναν και τις ΗΠΑ

Οι περιβαλλοντολογικές εκστρατείες, έκαναν αρνητικά σχόλια και για την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επεκτείνει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις σε 7 κόμβους υδρογόνου σε όλη την Αμερική.

Ορισμένοι κόμβοι υδρογόνου θα βασίζονται σε φυσικό αέριο συν δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα για την παραγωγή υδρογόνου (το λεγόμενο μπλε υδρογόνο).

Πολυάριθμες οργανώσεις δικαιοσύνης για το κλίμα επέκριναν το σχέδιο υδρογόνου της κυβέρνησης Μπάιντεν, λέγοντας ότι επεκτείνει τη ζωή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα ξεπλένει… τις προσπάθειές της για μείωση των εκπομπών.

«Η μαζική κατασκευή υποδομής υδρογόνου είναι κάτι περισσότερο από ένα βιομηχανικό τέχνασμα για τη μετονομασία του fracked gas.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκάθαρα πέσει σε αυτό το άγκιστρο απάτης, την πετονιά και το βαρίδι», δήλωσε ο Jim Walsh (διευθυντής πολιτικής Food & Water Watch).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης