Ενέργεια

Reuters: Η TotalEnergies ετοιμάζει επένδυση για LNG στη Μοζαμβίκη έως τον Σεπτέμβριο του 2024

Reuters: Η TotalEnergies ετοιμάζει επένδυση για LNG στη Μοζαμβίκη έως τον Σεπτέμβριο του 2024
Μπορεί να γίνει ο πρώτος μεγάλος προμηθευτής LNG της Νότιας Αφρικής

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies αναμένει να λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση (FID) σε έναν προγραμματισμένο νέο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι Matola της Μοζαμβίκης (προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της Νότιας Αφρικής που προορίζεται για βιομηχανικούς χρήστες μέσω του αγωγού Rompco) μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, δήλωσε εκπρόσωπος την Τετάρτη 25/10/2023.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο τερματικός σταθμός Matola θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μεγάλος προμηθευτής LNG της Νότιας Αφρικής τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει σημαντικά την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου της, αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο καθώς τα χερσαία πεδία φυσικού αερίου που εκμεταλλεύεται η Sasol στη Μοζαμβίκη αρχίζουν να στεγνώνουν μέσα σε λίγα χρόνια.

Η TotalEnergies συνεργάζεται με τις ιδιωτικές εταιρείες Gigajoule και Μοζαμβίκης της Νότιας Αφρικής για την ανάπτυξη του τερματικού σταθμού, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό της Νότιας Αφρικής με φυσικό αέριο, με εκτιμώμενο κόστος 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο τερματικός σταθμός LNG θα λαμβάνει αποστολές φυσικού αερίου σε μια μόνιμα αγκυροβολημένη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στο λιμάνι Matola, κοντά στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης Maputo, αν και οι καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση των συμφωνιών αγοράς φυσικού αερίου έχουν αναγκάσει την ανάπτυξή του να καθυστερήσει.

«Το Matola LNG στοχεύει να παρέχει ρεύμα κυρίως στη Νότια Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά ενεργειακά ζητήματα με επαναλαμβανόμενες διακοπές φόρτωσης (διακοπή ρεύματος) και της οποίας η τρέχουσα παραγωγή ενέργειας προέρχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», ήταν η απάντηση που έδωσε μέσω email εκπρόσωπος της TotalEnergies.


Μοζαμβίκη: Ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ν. Αφρικής

Η Μοζαμβίκη προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της Νότιας Αφρικής που προορίζεται για βιομηχανικούς χρήστες μέσω του αγωγού Rompco.

Ο τερματικός σταθμός Matola LNG αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που τον συνδέει με ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου αερίου με χωρητικότητα έως και 2.000 μεγαβάτ και θεωρείται ζωτικός παράγοντας για την επέκταση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Νότιας Αφρικής.

Το Matola είναι ξεχωριστό από την ανάπτυξη LNG 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Total στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης, η οποία διαταράχθηκε από αντάρτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, αν και ο Γάλλος πετρελαϊκός σημαιοφόρος θέλει να επανεκκινήσει το έργο φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης